Вече може и да се сте срещали тази картина – прилежно изработен и прилежно залепен стикер върху капака на контейнера за боклук. Изглежда ви познато – синичко с 12 жълти звезди. Познат образ – виждаме го по табели на строителни обекти, по знамена пред училища и ведомства, имаме го дори върху номерата на колите си. Този път обаче е с надпис: „Помощ от ЕС. Добър апетит!“ Посланието е ясно – ровите по кофите, защото сте много бедни, а сте много бедни, защото сте в Европейския съюз.

Няколко дни по-рано група хора изгориха публично знамето на ЕС, защото и за тях той е виновен за всичките им несгоди.

Познавате ли хора, които мислят така? Аз се запознах и научих какво ги мъчи най-много. Общо взето, каквото и мен.

Писна ни да сме толкова бедни!

Ами, крайно време беше да ви писне. И на мен ми писна да полагам толкова много усилия и да продължавам да съм далеч от доходите на германските ми колеги.

А защо все не ни стигат парите?

Ами, много са ниски заплатите, а пък всичко е толкова скъпо. Заплатите са ниски, защото приемаме да работим за тях. Приемаме, защото най-често нямаме друг избор. Нямаме друг избор, защото няма достатъчно успешни фирми, които да увеличават дейността си. Това пък не става, защото няма инвестиции и сигурност. Кой ще отвори фабрика на място, където законите се променят по кефа на местни и чужди мутри, а полицията и съдебната система не просто не пазят всички, а дори помагат на едни да смачкат други. На омразния ти брюкселски език това се нарича „върховенство на закона“ - е, няма го. Кой е виновен? Брюксел или политиците, които ти си избираш?

Да бе, прав си, ама все пак Европейският съюз ни мрази. Защо тогава някои неща са по-скъпи дори от по-богатите страни в Европа?

За да ти вземат повече пари – кой не би искал да печели повече. Няма нищо по-сладко от това да си единственият продавач на хляб в селото. Е, ако кметът забрани да си единствен, тогава пак ще продаваш, но с по-малка печалба. Същото е и с тока, и с газа, и с бензина. Затова онези гадове в Брюксел измислят антимонополни правила, които твоите избраници избягват да спазват. Кой пази монопола на монополистите? Нали пак са тези, които ти си избираш.

Нищо де, сега нали ще изгоним чуждите фирми и токът ще поевтинее...

Няма да поевтинее. Парното поевтиня ли? Защото е държавно/общинско де, затова се сетих. Но пък докато празнуваш изгонването на една чужда фирма, още няколко ще си тръгнат без да вдигат много шум. Как ще го разбереш ли? По предизвестието. После можеш да отидеш да питаш онези, които си избираш, защо аджеба толкова фирми си обират чуковете от тук.

Ми то и аз ще си ги обера. Тук само бандити останаха вече, страх ме е да не си застраховам колата, че ще изчезне веднага...

И мен ме е страх. И затова си плащаме огромни застраховки, защото иначе ще плащаме откупи или изобщо ще трябва да забравим за колите си. Ама нали има полиция? Е, да де! Има полиция, даже много скъпо ни излиза. Че е и от най-многобройните в Европа, ако я броим на калпак. Но нещо все не се получава – и ни обират, и ни нападат, а бандитите ни се усмихват от страниците на шарените вестници.

Едно време не беше така, Европейският съюз ни разказа играта...

Европейският съюз нито има право да арестува, нито да осъжда тукашните бандити. Е, ако си ги хванат там, лежат по затворите. Но тук е различно. Запиши си, че и това имаш да питаш онези, които си избираш на всеки четири години.

Може и така да е. Но тук и да умреш не може вече нормално. Да не ти се случва да попаднеш в болница. Това е откакто сме в Европата...

Защо ме караш да се повтарям... Европейскят съюз няма нищо общо със здравната ни система. Единственият му грях е, че отвори трудовите си пазари и българските лекари вече могат да избягат от мизерните заплати. - Ама много се краде, бе! - Краде се. Затова след всички избори най-голямата борба е кой ще стане шеф на местната болница. Предполагам, че е за престиж, не е заради далаверата. Що не вземеш да питаш и това онези, дето си ги избираш.

Видя ли, че Европейският съюз е виновен? Ако не примамват с пари лекарите, щяха да ни лекуват и да си останат тук.

А ти що не остана в Горно Нанадолнище едно време, а дойде в София да работиш в „Кремиковци“ и да вземеш панелен апартамент? - Е, тва е друго. - Главата ти е друга!

А бе, каквото и да ме лъжеш, едно време нямаше Европейски съюз и си бяхме по-добре!

Да, а през 1975 г. беше още по-хубаво, защото ти тъкмо завърши гимназия, още нямаше високо кръвно, а пък гаджетата ти връзваха, нали?

Уморяваш ме, но само едно последно нещо искам да ти кажа. Всички онези, които си избираш и които забравяш да питаш защо живееш зле, много се страхуват от правилата на Европейския съюз. А техните приятели-мутри – още повече. Затова сега ти отпечатват стикери, за да те убеждават как Брюксел ти е виновен за всичко. За да поискаш от тях да те изведат от там и вече никой да не ги притеснява с някакви си правила.

Айде, да не те задържам, че нервничиш вече. Ще вземеш да изпуснеш концерта на момичетата на Нешка. Щели и кебапчета да дават.