Владимир Путин е несъкрушим като скала при буля. Президентът е популярен сред руския народ, на международната сцена той настъпва, провокира, поляризира. Въпреки това експертите отдавна знаят - колкото и могъщ да би искал да изглежда Путин, в действителност в Кремъл той не е такъв.

ПУТИН ГОТВЕЛ ГЕНЕРАЛ, БИВШ НЕГОВ ТЕЛОХРАНИТЕЛ, ЗА ПРЕЗИДЕНТ

Путин е на поста от 1999 г., с прекъсване съгласно законодателството. Но неговата епоха скоро може да свърши. Руският политолог Глеб Павловски заяви пред американското списание "Форин афеърс:

"Русия вече е контролирана от система, която използва Путин само в качеството на логотип. И тази система е неустойчива."

Но какъв ще бъде периодът след Путин? Експертът по Русия Ханс Хенинг Шрьодер неотдавна каза през "Хъфингтън пост":

За да се появи в Русия нов президент, Путин трябва да сметне този човек за подходяща кандидатура - и да го посочи с пръст."

Настоящ министър е главен кандидат

Населението на Русия изпитва голямо недоверие към политическия елит, който управлява страната.

"Всичко, както и преди, работи на принципа "добър цар, лоши боляри", казва Шрьодер, бивш директор на Германския институт за международна политика и сигурност. В царска Русия боляри са наричали дребните дворяни, които населението е презирало.

Той твърди също, че експертите смятат Сергей Шойгу - настоящия министър на отбраната на Русия, за кандидат за поста президент.

Шойгу е политикът с най-дълъг стаж в руското правителство. Гой стана негов член през 1990 г. Служил е при Елцин, Путин и пребивавалия за кратко на поста Медведев. И винаги се е отличавал с надеждността си.

Кремъл не жали пари за реформа на армията

Това се отнася и до неговия пост на министър на отбраната, който той зае през 2012 г. Шойгу може за запише на сметката си военните успехи на Русия в Крим, Източна Украйна и Сирия.

"Руската армия демонстрира способности и организация, каквито никога не е имала преди", заключава Евелин Фаркас - експерт по Русия в Пентагона.

Кремъл не жалеше пари за това. Под управлението на Шойгу военните разходи значително се увеличиха. Русия харчи за въоръжение почти 5 на сто от брутния си вътрешен продукт. До 2020 г. министърът на отбраната иска изцяло да модернизира 70 процента от армията.

Куче като знак за доверие

Шойгу е най-близкото доверено лице на Путин. През 2000 г. той подари на президента черния лабрадор Кони, който бързо стана любимото куче на Путин. Шойгу често придружаваше Путин по време на организираните за медиите приключения и ловни излети.

Към мъжката дружба се прибавя професионалната компетентност. Експертите отдавна са убедени, че Сергей Шойгу е стратегът, който стои зад настоящия външнополитически курс на Русия, който Западът често оценява като агресия.

"В Сирия Москва видя нова възможност за успешна операция", обяснява Ханс Хенинг Шрьодер.

Времето на високите външнополитически рискове, към които може да бъде отнесено анексирането на Крим, е отминало, дори Западът да мисли иначе. Сега Русия върви напред все със същата цел - да укрепи властта си без големи загуби.

Новият курс е добре приет

Руското население също приема добре историята на успеха в Сирия. Макар Шойгу вероятно да е замесен в мащабен корупционен скандал, той отдавна е един от малцината любимци на населението и редовно заема водещи позиции в допитванията на Общоруския институт за изследване на общественото мнение (ВЦИОМ).

Понеже на Шойгу му е изгоден блясъкът на Путин, той излъчва спокойствие и носи резултати. Напълно е възможно един ден президентът да посочи него.

-----

* Авторът е германски журналист, специалист по политика, история и икономика. Работи за немскоезичното издание на в. "Хъфингтън пост", откъдето препечатваме статията.