Тази красива карта е изработена от двама учени от EarthEnv – проект в областта на климата, биоразнообразието и екосистемите, с подкрепата на Университета Йейл и НАСА. Картата показва процента на облачни дни в годината на всяко едно място по Земята, съобщава Quartz.

За да я създадат, учените са използвали данни от сателитно наблюдение – по два пъти на ден в продължение на 15 години. Те са изработили и карти със средните месечни стойности и сезонните промени, като така са открили най-облачните места на Земята.

Искате да се радвате на слънце?

Тръгвайте към Северна Африка, Саудитска Арабия или Чили. Калифорния също ще свърши работа. Ако пък предпочитате сянката, то най-облачните места на света се оказват в Южна Америка около екватора, басейна на река Конго и островните държави в Югоизточна Азия.

А шарена сянка?

Следващата карта показва местата с най-продължително облачно покритие през годината.

Учените са описали подробно как тази информация може да бъде използвана за изследване и наблюдение на застрашени видове, които са важни за биоразнообразието – например дъждовните гори. Това са залесени региони с почти постоянна ниска облачност. Тъмно синята линия по северозападния край на Южна Америка е пример за дъждовни гори. Този модел е използван и за изследване на хабитатните зони за птиците в Южна Америка и храстовата растителност в Южна Африка.

Тези карти разкриват и нещо друго, което няма нищо общо с интересите на учените, които са ги създали. Картите показват много точно местата, които са почти невъзможни за снимки от космоса. Може да сравните размазаните снимки на Google Maps от Лагос, Нигерия и ги сравнете с ясните кадри на Йоханесбург в Южна Африка.