На последните парламентарни избори в Лондон имаше 10 избирателни секции. Във Виена бяха три, в Атина – 3, в Брюксел – 4, в Берлин, Франкфурт и Мюнхен – по две. Общото между тези градове е, че в тях България има дипломатически представителства. И по силата на приетите днес промени в Изборния кодекс на тези места няма да има възможност за отваряне на допълнителни секции, защото там има български посолства или консулства.

Освен това българите, желаещи да се отвори секция близо до мястото, където живеят, вече ще трябва да подават поне 100 заявления при 40 за предишните избори. И това са ограниченията само в рамките на Европейския съюз. Извън ЕС ще може да се гласува само в дипломатически и консулски представителства, а допълнителни секции ще се отварят с решение на ЦИК и по предложение на Министерството на външните работи само в градове с над 1 милион население и то само по една секция.

Накратко: в Ню Йорк ще се гласува само в консулството и няма да има възможност за друга секция дори и на стотина километра разстояние; в Истанбул също ще се гласува само в консулството, нищо че и там български граждани живеят на десетки километри; в райните на Лондон няма да има допълнителни секции; в САЩ огромен брой българи остават извън квотата „над 1 милион население“, защото живеят в сателитни градчета, които са отделни административни единици – например около Чикаго.

И пример от Швейцария, която е извън ЕС - на последните парламентарни избори там имаше две секции в Берн и по една в Женева, Цюрих и Лозана. България има дипломатически представителства в Берн и Женева. Т.е. секциите в Цюрих и Лозана отпадат автоматично, дори и да има минимум 100 желаещи - просто в Швейцария градовете са под 1 милион. 

КАК ЩЕ СЕ ГЛАСУВА – ВСИЧКИ ПРОМЕНИ

Въпреки че днес дебатите в Народното събрание бяха бурни, депутатите не забелязаха ограничението, което приеха – че забраняват откриването на допълнителни секции в градове с посолства и консулства, дори и това да е в Европейския съюз, дори и да има десет пъти по 100 подадени заявления.

Повече от седмица Народното събрание обсъжда къде ще има и къде няма да има избирателни секции извън България. След първоначалното решение гласуването да е възможно само в дипломатически и консулски представителства, българи от цял свят започнаха протести – организираха демонстрации пред посолствата в Лондон и в Брюксел, изпратиха петиция до президента Росен Плевнелиев за вето.

Това предизвика спешна среща на премиера Бойко Борисов с представители на управляващите политически сили, за да търсят изход от скандалите около Изборния кодекс.

ДА, ТАКА УПРАВЛЯВАТ. ПЪЛЕН ТЕКСТ

Така дойде предложението да има квота за страни извън ЕС – до 50 секции. Накрая бе гласувано настоящото ограничение – в ЕС може да се отварят допълнителни секции във всички градове, но само не и в тези, където има дипломатически представителства. А извън ЕС да може само в градове с над 1 милион население и то само по една секция.