През 2013-а Едуард Сноудън разби света на правителството подслушване, когато разпространи доказателства, че Съединените щати нерегламентирано сега са следили огромен брой хора. А сега, през 2016-а „Къртицата“ се готви да разбие и музикалния свят, като пусна техно парче в колаборация с френската музикална икона Жан Мишел Жар.

Песента Exit („Изход“) бе публикувана в YouTube канала на Жар в четвъртък следобед. Тя идва, след като миналата година музикантът даде интервю за „Гардиън“ и поиска от журналиста от изданието Алексис Петридис някаква връзка със Сноудън.

Жан Мишел Жар описа своята музика, върху която Сноудън говори, като „забързано и обсесивно техно парче, опитващо се да илюстрира идеята за лудото търсене на важна информация от една страна и преследването на един млад човек от ЦРУ, ФБР и Националната служба за сигурност“.

"Технологията действително може да увеличи личната свобода – казва Сноудън. – Въпросът е: Защо нашите лични данни, прехвърлени онлайн… защо личните данни, които съхраняваме на устройствата си, да са различни от дейталите и личните бележки в живота ни, които пазим в тайния си дневник?

Смятам, че да казваш, че не се интересуваш за правото си на личен живот, защото нямаш какво да криеш, не е по-различно от това да заявиш, че не се интересуваш от свободата на словото, защото нямаш какво да кажеш. Това е дълбоко антиобществен принцип, тъй като правата не са просто индивидуални – те са колективни.“

Площад Славейков