"Поздравявам Ви за Деня на труда. Първи май е един велик за човечеството ден, който тази година съвпада с православния Великден. Поздравявам Ви и за двата празника. Лявата идея и християнството споделят грижата за слабия и онеправдания. А силата на слабите винаги е била в единството и вярата в идеите."

Така лидерът на БСП Михаил Миков поздрави симпатизантите си по повод Международния ден на труда - 1 май, който тази година съвпада с православния Великден.

В приветствието си лидерът на БСП припомни, че Денят на труда и на международната работническа солидарност води началото си от многохилядната стачка на американските работници и профсъюзи на 1 май 1886 г.

"Протестите им в Чикаго са потушени с полицейско насилие, жертви и смъртни присъди. А са искали просто 8-часов работен ден! Затова днес честваме социално-икономическите постижения на работническото движение", припомня Миков. И продължва: "Толкова далеч назад е тази дата, а на Първи май сега, като че ли исканията на онези работници от XIX век отново звучат актуално – и в Чикаго, и в Тексас, и в Алжир, и в Бургас. Отдавна извоювани придобивки за наемния труд по цял свят ерозират под натиска на силните на деня – финансовият капитал, корпоративният интерес, неолибералният модел. И това не става само в отношенията между капитала и труда, но и в междудържавните – можем да се запитаме например, защитени ли са правата на европейските работници в едно не много ясно на широката публика „трансатлантическо партньорство”. И да поискаме обяснение от авторите му и от двете страни на океана".

БСП свика днес традиционния си митинг-шествие по случай международния ден на труда и работническата солидарност - 1 май. Той започна в 10,30 ч от кръстовището на столичната ул. "Г. С. Раковски" и ул. "ген. Йосиф В. Гурко", откъдето се отправи към Борисовата градина за традиционното отбелязване на празника на левия печат.

В честването се включиха Миков, председателят на БСП-София Калоян Паргов, депутати, евродепутати, общински съветници, коалиционните партньори от „БСП Лява България” и представители на синдикатите.

Вижте първите кадри от събитието през обектива на ВЕСЕЛИН БОРИШЕВ: