Рано сутринта в първия работен ден след Великден протестиращи българи от различни краища на света изпращат съобщение до медиите. Заедно с искането си президентът да наложи вето върху промените в Изборния кодекс, които силно ограничават изборните права на българите в чужбина, сънародниците изпращат на медиите видео записи и снимки от акцията им #ветоИК и #ИскамДаГласувам. Писмото е озаглавено: Великденски яйца от цял свят призовават за президентско вето над промените в Изорния кодекс.

ВОЙНАТА СРЕЩУ БЪЛГАРИТЕ В ЧУЖБИНА ВЕЧЕ Е ОБЯВЕНА

Писмото е получено както в Клуб Z, така и в телевизия СКАТ, която е собственост на съпредседателя на Патриотичния фронт Валери Симеонов – един от основните инициатори на промените за гласуването в чужбина. В писмото на недоволните българи има посочено едно име за контакт – Елена Хамбарджиева от Ню Йорк.

По-късно през деня Елена получава писмо от адрес vsimeonov@skat.bg, което е подписано с "В.Симеонов". Предоставяме ви текста му и снимка от екрана на компютъра на Елена Хамбарджиева, която тя ни изпрати:

„Кой Ви пречи на Вас да гласувате, след като в Ню Йорк има дипломатическо представителство в което можете да го сторите?

Или просто трябва да вдигаме патардия за да сме "по-демократични","по различни"и "по-екзотични" за да ни забележат медиите?

Случайно да сте чували за откритите до момента на приемането на новия ИК 136 секции в Турция, от които влизаха между 60 000 и 100 000 гласа?

Случайно да сте чували, че на последните парламентарни избори в САЩ и Канада гласуваха 8000 българи, а другите 200-300 000 браха гъби?

Случайно да сте чували, че откриването на 1 секция струва на обеднелия и оскотял бг данъкоплатец, а не на Вас, между 8000-12000 евро?

Не сте чували. Вас тези дребнави факти не Ви интересуват.

Но както на Вас никой не Ви пречи да уредите личния си живот както намерите за добре, така не ни се мотайте в краката, когато се опитваме да намерим решение на 25-годишни проблеми сътворени от безродни политици и безродни капризнечещи псевдосънародници. И накрая - използването на деца за политически цели е забранено!

В.Симеонов"

Клуб Z опита да се свърже с Валери Симеонов, за да потвърди автентичността на писмото. Той не отговаряше на обажданията ни, но негови служители в телевизия СКАТ потвърдиха, че именно това е имейл адресът, който съпредседателят на Патриотичния фронт използва лично.

НЕ СЪМ ВИ УПЪЛНОМОЩАВАЛ ЗА ТОВА, ГОСПОЖО ЦАЧЕВА

Протестиращите българи в чужбина посочват и неверните данни, които използва Валери Симеонов в писмото си.

Първо, разходите за отваряне на 428 секции извън страната за парламентарните избори през 2014 година са общо 1 467 272, т.е. по 3438 лева за секция. Това прави около 1700 евро, а не цитираните „8000-12000 евро“.

Второ, гласовете от Турция намаляват и като брой, и като дял от общите подадени гласове от български граждани извън страната.

ПАТРИОТ Е – ДУША ДАВА, НО НЕ МОЖЕ ДА СМЯТА