Протестна мрежа“ призова съпредседателя на Патриотичния фронт Валери Симеонов да се извини и да подаде оставка. Повод за реакцията е писмото на Симеонов до българката в Ню Йорк Елена Хамбарджиева и последвалата защита на това писмо в ефира на притежаваната от него телевизия СКАТ с думите „Стига с тази демокрация и с тия права на българите в чужбина“.

ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ КЪМ БЪЛГАРИ В ЧУЖБИНА: НЕ НИ СЕ МОТАЙТЕ В КРАКАТА

Според „Протестна мрежа“ това изказване „влиза в пряк сблъсък с демокрацията като ценност, която българският народ е избрал да следва след разпада на тоталитарната държава“.

В декларацията си „Протестна мрежа“ отбелязва, че управляващите формации – ГЕРБ, Реформаторски блок и АБВ "носят морална и политическа отговорност за поведението на този народен представител, доколкото между тях и ПФ съществува споразумение за подкрепа на правителството".

БЪЛГАРИ ЗАД ГРАНИЦА КЪМ СИМЕОНОВ: ВИЕ НИ ПРЕЧИТЕ, ГОСПОДИНЕ!

Според организацията думите на Валери Симеонов това е „достатъчно основание г-н Валери Симеонов да напусне предсрочно парламента – като се извини и подаде оставка като народен представител“.

 

Предлагаме ви пълния текст на декларацията:

"Изреченото от народния представител Валери Симеонов в ефира на телевизия СКАТ: „Стига с тази демокрация и с тия права на българите в чужбина“ изразява възгледи, отричащи демократичния и правов ред.

Това изказване влиза в пряк сблъсък с демокрацията като ценност, която българският народ е избрал да следва след разпада на тоталитарната държава.

По повод грубото му обръщение към българските граждани, пребиваващи извън страната, напомняме на г-н Симеонов записаното в Конституцията, в която се е клел: „Народните представители представляват не само своите избиратели, а и целия народ.“

Недопустимо е български депутат да настоява за създаване на законови норми, в които българските граждани се делят на български граждани в България, български граждани в Турция и български граждани някъде другаде по света – в градове с повече или по-малко от един милион жители.

И българите зад граница, и тези, които не много отдавна г-н Симеонов нарече „озверели човекоподобни“, са негови работодатели, а не хора, които „му се мотаят в краката“.

Управляващите формации – ГЕРБ, РБ и АБВ носят морална и политическа отговорност за поведението на този народен представител, доколкото между тях и ПФ съществува споразумение за подкрепа на правителството.

Нелепите изменения в Изборния кодекс бяха приети след консултации между премиера и управляващите политически субекти, по настояване на Патриотичния фронт.

В този смисъл всеки призив за отстъпление от демократичните ценности не е призив само на един елемент от управляващото мнозинство, а на цялото мнозинство.

Протестна мрежа смята, че изложеното дотук е достатъчно основание г-н Валери Симеонов да напусне предсрочно парламента – като се извини и подаде оставка като народен представител.

Протестна мрежа

04.05.2016г."