Наш кореспондент

АТИНА Сблъсъци между анархисти и силите за борба с масовите безредици, сълзотворен газ и поне деветима задържани. След кратка пауза, в неделната вечер центърът на гръцката столица отново се превърна в театър на зрелищни конфронтации между анархисти и полицаи, които си размениха коктейли „Молотов” и парчета мрамор от едната страна и обилно количество газ и димни снаряди от другата.

Сблъсъците на площад "Синтагма" започнаха в ранната вечер, когато младежи с покрити лица проникнаха сред хилядите протестиращи на площада и приключиха след около час. Според гръцки медии няколко души са били ранени от полицаи. Конфронтацията със силите на реда продължи няколко часа по-късно в известния с връзките си с анархистките среди квартал "Ексархия".

Нахлуването на анархистите сред протестиращите принуди много от тях да напуснат пространството пред парламента. Сред тях се намираха фермери, работещи на свободна практика – адвокати, счетоводители, лекари и др., както и членове на двата най-големи гръцки синдиката – на работещите в държавния сектор АДЕДИ и частния - ГСЕЕ. Протестираха също доскорошните „другари” на премиера Алексис Ципрас и останалите министри от СИРИЗА, които се отцепиха от партията след решението му да се огъне пред кредиторите миналото лято.

КОГАТО ЛЕВИЯТ ЦИПРАС ЗАПОЧНЕ ДА ПРИВАТИЗИРА

В същото време в гръцкия парламент течаха разгорещени дебати за предложените от правителството на радикалната левица и крайнодесния ѝ партньор пенсионна и данъчна реформа. Кабинетът на Алексис Ципрас внесе правните текстове за обсъждане веднага след Великденските празници с цел да убеди кредиторите на Гърция да приключат първия мониторинг на спасителната програма и да освободят предвидения първи финансов транш.

Според финансови експерти парите в държавната хазна стигат, само за да бъдат изплатени заплатите и пенсиите до юни включително, а месец по-късно Атина трябва да изплати заеми към МВФ и ЕЦБ.

Какво предвиждат реформите

В полунощ проектозаконът бе приет с гласовете на 153-мата депутати от управляващото мнозинство. Той въвежда поредица от промени, които се очаква да задълбочат рецесията на гръцката икономика. Най-сериозните сред тях са намалението на необлагаемия доход до 8 636 евро, драстичното увеличение на социалните осигуровки за работещите на свободна практика и въвеждането на поредица от непреки данъци, които целят да внесат в хазната 1,8 милиарда евро. Увеличават се също акцизите на всички видове горива, въвежда се акциз на кафето и електронните цигари. ДДС се покачва от 23% на 24%, покачват се и цените на бирата – стока с голямо потребление, особено през летния сезон.

Паралелно с това в закона се предвижда поредица от несъществуващи до момента данъци и такси:

- специална такса за престой в хотели от категориите с над 2 звезди и стаите под наем с над 2 ключа,

- нова такса от 5% за потребителите на интернет,

- нова такса от 10% за абонатите на цифрова телевизия.

Новият закон въвежда национална пенсия в размер на 384 евро за всички пенсионери с 20-годишен стаж. В закона се предвижда също орязване на пенсиите на настоящите пенсионери след 1 януари 2018 г.

Очаквано, в закона не се предвижда никакво орязване на държавни разходи с изключение на запазването на съотношението от 1 назначение за всеки 5 напускания на държавни служители.

Поредното отмятане от предизборните обещания за възстановяването на 13-та пенсия и увеличението на размера на пенсиите като цяло принуди правителството на Алексис Ципрас да предприеме строги мерки за сигурност. В очевиден опит на управляващите да се скрият от народната обич, пред последните дни центърът на Атина бе превърнат в непроходима крепост. Преминаването с автомобил през улицата, на която се намира сградата на министерския съвет, е невъзможно от поне месец, тъй като тя е блокирана непрекъснато от полицейски автобуси. Полицаи извършват проверки дори и на преминаващите пеша граждани. По подобен начин – с блокади от полицейски автобуси, бе обградено цялото пространство около гръцкия парламент. По нареждане на Министерството за защита на гражданите и обществения ред бяха заключени всички входове на Националната градина, която се намира на гърба на парламента, за да се предотврати преминаване на протестиращи към сградата през парка.

По време на дебатите лидерът на основната опозиционна партия Нова демокрация Кириакос Мицотакис обвини Алексис Ципрас в прилагане на „отхвърлени в целия свят мерки, които целят да запазят партийната клиентела и "идеологическите мании на СИРИЗА”. Премиерът отговори, че кабинетът му цели да вдигне Гърция на крака и обеща „нов тур на конфронтация със заплетените с бившите управляващи бизнес кръгове с цел да бъде разбита порочната мрежа, довела страната до катастрофа”.