Рано тази сутрин потребител на социалната мрежа фейсбук с име Натали Митева е споделила в групата „Приятели на Русия – Друзья России“ четири снимки. Те показват Докторския паметник в София, както паметниците на Васил Левски в Ловеч и на генералите Георги и Владимир Вазови в Сопот, които са братя на писателя Иван Вазов. Има една особеност обаче – на публикуваните снимки в основата на монументите има надпис „Слава на СССР“.

Натали Митева е добавила и текст:

"Напомнихме на цяла България кой е спечелил Втората световна война и кой ни освободи от фашистко робство!

Паметникът на Левски в Ловеч го избрахме, защото и той се бореше срещу робство и не бива да забравяме!
Сред докторите има много руснаци, които са дали живота си за България!
Генерал Владимир Вазов научи българските воини да се бият срещу хитлеристката и фашистка паплач!
Честит Ден на победата!"

Така изглежда публикацията на Натали Митева във фейсбук

Само днес в групата „Приятели на Русия – Друзья России“ има десетки публикации на снимки и клипове от Парада на победата в Москва, призиви за единство с Русия, възвеличаване на Путин и т.н.

Това е направило впечатление на редица медии, които публикуваха как паметниците „осъмнаха със заглавия „Слава на СССР“. Коментарите са за вандализъм, кощунство и агресивно налагане на руските интереси.

Твърде малко от коментиращите във форуми и социални мрежи са обърнали внимание, че снимките са колаж. Това се забелязва от фугите между отделните камъни в основите на паметниците, върху които линията преминава без да прави абсолютно никаква извивка. Клуб Z се допита до специалисти по графичен дизайн, които еднозначно определиха снимките като колаж.

Репортер на Клуб Z провери на място Докторския паметник в София и на него няма надпис „Слава на СССР“. Ето как изглежда паметникът днес - снимката е от същата страна, на която пише "Пловдивъ":

Снимка Клуб Z

Профилът на Натали Митева във фейсбук също не прилича да принадлежи на реален човек. Няма и нито една правописна грешка в думите й, което също е необичайно за социалната мрежа. 

Който и да е замислил и изпълнил тази провокация, получило му се е.