Официалното позиция на ГЕРБ остава, че секция в чужбина трябва има при 40 гласоподаватели, Бойко Борисов ще проведе разговор с ПФ утре, където ще опита да ги убеди в това, самият той следва примера на цар Соломон , а Божидар Димитров понякога говори "5 за 6"...

 Това стана ясно от едночасово гостуване на премиера Бойко Борисов при Георги Коритаров в ТВ плюс.

Той нарече "един рутинен законопроект" Изборния кодекс, а ГЕРБ очаквали да се занимават само с референдума на Росен Плевнелиев. Но в най-важния момент всички малки партии решили да припомнят предложенията си - така и да сплотят избирателите си на фона на предстоящите президентски избори.

"Сега се получи, че на практика най-голямата партия трябва непрекъснато да отстъпва, непрекъснато да се съобразява, защото ако не го направи – почват веднага да казват: ааа, ама те са диктатори, те налагат със сила. Не мога да изброя по колко теми отстъпихме – това не се отчита. И всъщност на нашите избиратели започва да им идва в повече

Борисов каза, че поставя исканията на ПФ на две плоскости  - безспорните 20 години, в които обществото негодува срещу нарушенята в изборните секции в Турция, но и ограничаването на правата, което се постига в обратен случай.

Но факт е, че нашите сънародници в чужбина се чувстват застрашени от това, което беше прието в парламента, каза Борисов.

Той обеща, че е бил гарант на много неща, но "в момента му е малко трудно" да гарантира какво ще стане. Каза също така, че в 10 ч утре има среща с лидерите на въпросните партии и се надява те да проявят отговорност, "ако им е мила стабилноста и сигурността, в което аз не се съмнявам"

Освен това премиерът напомни, че парламентарни избори няма как да се направят с президентските "2 в 1", защото законът дава срок 3 месеца преди края на мандата му президентът да не може да назначава служебно правителство. А после идва зима.

По-късно той отново уточни:

- Аз истински разчитам на техния национализъм...

- Патриотизъм, ако приемете - поправи го Коритаров.

- Да. На техния патриотизъм – изнинявам се, оправи се Борисов.

- ... Че ако национализъм – лошо, продължи с вметката си Коритаров.

- ... И да не дезертират те като ДСБ - довърши Борисов.

Премиерът сведе пример с трудното решение (от Стария завет, б.р.) на цар Соломон, където две жени претендирали, че бебето е на всяка от тях и той наредил да го срежат, за да удовлетворят с по една половина всяка. Тогава истинската майка веднага казала, че е на противничката й.

Всъщност сега на никой не му е мила държавата - всеки си гледа неговата партия и остава само аз и ГЕРБ да се гърчиме буквално всеки ден под искания какви ли не.

Той повтори, че позицията на ГЕРБ е, че на всеки български гражданин в чужбина трябва да се намери начин да му се чуе гласът. 

Утре ще я защитим. Всички ще преценят на бебето кой ще му отреже главата.

Видно е, че започва да се сформира коалиция в другата част – БСП, ДСБ и ДПС. Видно е, че ГЕРБ няма на кой да се опре освен РБ и ПФ. АБВ с БСП ще започне сега процес на сближаване, обобщи той политическата ситуация.

Той обаче каза, че е спокоен, защото "сме ги гледали като са управлявали, какво се е случвало". И даде пример с вчерашното си посещение в Ябланово - населено изцяло с мюсюлмани, където "час и половина съм се снимал" ама "между хората – не да мина да махна".

И там имало хора от ДПС и от ДОСТ, на които казал, че за 25 години е трябвало "по една чУшма" (с усмивка, б.р.) да им направят.

По 1 млн. да сте отделяли за тези региони! За тези 25 г. не само, че сега нямаше да ми пляскат, нямаше да ме пуснат да вляза тука! Чешми да им бяхте направили, пътче да им бяхте направили.

Снимки, наздравици - един по един! Хиляди хора, описа развълнувано посещението си Борисов в традационния доскоро ДПС регион.

Той призна, че "му влиза в плановете" посещение в Турция на 22 и 23 май, но освен културна програма е имало планирана конференция с подалия оставка Ахмет Давутоглу, с която сега не знае какво ще стане.

ПО ПОВОД СПОРАЗУМЕНИЕТО НА ЕС С ТУРЦИЯ

България дава 12 млн. от тези 6 млрд. България е първата държава, която преди 2 дни подписа реадмисията с Турция, тоест - откъдето и да върнат мигрант, регистриран в България, той отива веднага в Турция. Турците се държат като държава наистина... За разлика от Гърция, където спорзумението не се изпълнява. С  една дума: те към нас са се държали лоялно. 

Това, което аз исках: да спрем Балканския път - спряхме го. Да си изграждаме защитното съоръжение, без турците да протестират – защото знаете в началото колко ноти имаше... 

Кое не сме защитили, какъв интерес? Че догсега не сме върнали 2 иракчани, и то единият е избягал. Кое не сме защитили – че пратихме армия и полиция да защитим границата? Кое не сме свършили, попита риторично той.

На критиката на БСП, че не сме поискали достатъчно милиарди от Европа, той отговори, че не им трябват тези пари - защото веднага ще станем Гърция.

Едно от нещата, с които много се гордея, че направих ГЕРБ навремето, е че обществото спря да се интересува кой конгрес е на БСП... Или на БКП - Щото щом това е 40-и някой си, те са си правоприемници на БКП... Пожелавам им успех, коментира той разместванията в левицата.

Оттам нататъка е ясно, че те ще търсят с компоромати, с лъжи и измами някакви  политически дивиденти. Хората ги знаят.

Той нарече и "преиграване" темата със санкциите срещу Русия. Борисов истински се надява "колкото може по-бързо да паднат санкциите", но когато колективният орган - НАТО, ЕС вземат решение, ние сме с тях.

Според него и много други премиери сда казвали това. За него отговорът е, че с "такт и прецизни ходове" сме си подобрили отношенията и тук "може би малко с президента имаме различно мнение".

ЗА БОЖИДАР ДИМИТРОВ И ДОСТ

Запитан да коментира изказването на бившия министър без портфейл от първия му кабинет - Божидар Димитров, че с всички средства трябва да се спре ДОСТ, премиерът видимо си върна доброто настроение.

Божидар Димитров е един много добър разказвач. Но в същото време говори малко... "5 за 6" - имаме в Банкя един такъв израз . Не трябва да му се обръща внимание какво говори. Всичко извън историята буквално трябва да се направиш, че не го чуваш.

Имат си ред да се направи партия – те го направиха... 

Понеже действително го уважавам Божидар Димитров като приятел, като ми казаха тази глупост, която е казал, даже не съм му се и обадил, защото трябваше да го наругая.

- ... Левскари сте и двамата - намеси се Коритаров.

- Как ще е - цесекар е?!