Евентуална забрана на носенето на бурки на публични места трябва да бъде регламентирана със закон и то след продължително обществено обсъждане, смята омбудсманът Мая Манолова.

В Пазарджик и Стара Загора общините забраниха носенето на облеклото, подобна забрана се обсъжда и в Пловдив, а общински съветници от ВМРО и НФСБ вчера внесоха подобно предложение и в Столична община.

ПАТРИОТИТЕ ИСКАТ ЗАБРАНА НА БУРКИТЕ И В СОФИЯ

"Съмнявам се, че подобен проблем може да бъде решен с наредба. Това трябва да се реши със закон, а не с наредби. Наредбите уреждат въпроси от мество значение. Ако във Видин бурките са разрешени, а в Каспичан забранени, тогава човек, който идва от Видин в Каспичан, трябва да се преоблича. Как ще знае това? Може би трябва да има пътен знак "Бурката забранена", коментира пред Нова тв Мая Манолова.

"Факт е, че в някои държави като Белгия и Франция бурките са забранени. Но самото понятие публични места е широко и то включва и улиците, и джамиите, защото смисълът на религиозното облекло не е да бъде носено съмо вкъщи", казва Манолона. "Правото на религиозно облекло е човешко право, но понякога самата жена не разбира че е обект на дискриминация", смята Манолова.

"Носенето на бурки не представлява заплаха за националната сигурност. Чисто технологически терористите не е задължително да бъдат с бради, видяхме, че те могат да бъдат с дълги коси и ранички", казва Манолова, според която решението по проблема с бурките "трябва да бъде взето със скалпел, а на с парен чук или направо с балтия".

"Българите зад граница са патриоти. Те дадоха пример на българите в страната как трябва да защитават конституционните си права", коментира омбудсманът броженията през последните седмици, които станаха повод президентът да наложи вето на промените в Изборния кодекс, ограничаваащи броя на секциите в чужбина.

ПРЕЗИДЕНТЪТ: ВЕТО