"Вътрешните противоречия убиват Организацията на страните-износителки на петрол (ОПЕК), а нейната възможност да влияе върху пазарите се е изпарила", казва шефът на руската държавна компания "Роснефт" Игор Сечин пред Ройтерс.

Русия, която беше засегната силно от колапса на петролните цени, обмисляше идеята за сътрудничество с ОПЕК за ограничаване на добива на суровина през последните месеци, но напрежението между Саудитска Арабия и Ирак разтури сделката.

КАК РУСИЯ МОЖЕ ДА КОНТРОЛИРА 73% ОТ ПЕТРОЛА В СВЕТА

Сечин, един от най-близките хора на руския президент Владимир Путин, беше единственият висш чиновник, който се изказа против благославяната от Кремъл сделка. Сега той се чувства възмезден и иска да помогне на Русия да избягва изпадането в подобни неудобни ситуации в бъдеще.

"В момента много обективни фактори изключват вероятността каквито и да е картели да диктуват волята си на пазара. Доколкото ОПЕК, тя на практика спря да съществува като единна организация", казва Сечин.

"Компанията "Роснефт" беше скептична още от самото начало за постигане на съвместно споразумение с ОПЕК при текущите условия, казва Сечин. - Само да ви припомня, ние тогава питахме: С кого ще подпишем споразумение и кога? Развитието на ситуацията показва, че сме били прави".

Коментарите на Сечин за края на ерата, в която ОПЕК диктуваше цените на петрола, са в тон и с тези на новоназначения енергиен министър на Саудитска Арабия Халед ал-Фалих.

Фалих, който пое поста тази събота от дълго задържалия се Али ал-Наими, през последните години е ярък изразител на мнението, че петролният пазар трябва да се ребалансира с ниски цени и че Саудитска Арабия има достатъчно ресурси, за да мине през това.

Босът на Фатих - престолонаследникът принц Мохамед бин Салман, който надзирава петролните политики, също така дава сигнали, че светът се движи към нова ера, където не ОПЕК, а търсенето и предлагането ще определят цените.

Сечин, който е роден през 1960 г., както и Фалих, също призовава Русия да изостави всяка надежда, че цените могат да бъдат "подобрени" с нещо друго освен пазарно ребалансиране.

"В момента ключовите фактори, които въздействат на пазара, са финансите, технологиите и регулацията. Можем да видим това с примера на шистовия добив, която стана мощен иструмент за въздействие на глобалните пазари", смята Сечин.