Британската кралица Елизабет Втора е била записана как казва, че китайските ръководители се държали „много невъзпитано“ с нейния посланик в Пекин. Това е станало по време на държавно посещение във Великобритания на президента на Китай Си Цзинпин миналата година, предаде Ройтерс.

Кралицата е направила коментара по време на градинско парти в Бъкингамския дворец във вторник – същия ден, в който премиерът Дейвид Камерън бе заснет да споделя недипломатични мисли за корупцията в Нигерия и Афганистан.

Думите му прозвучаха изключително неловко, защото той бе домакин на лидерите на двете страни на конференция срещу корупцията в Лондон, а изказването на кралицата няма да помогне на опитите на английското правителство да засили търговските отношения с Китай.

Конституционната роля на 90-годишната кралица изключва политически изказвания, още повече такива, които могат да предизвикат дипломатически трусове. Много рядко и публиката научава за съдържанието на нейните изказвания.

В излъчен репортаж по Би Би Си обаче кралицата е показана как се среща с висшата полицейска началничка Люси Дорси, която е представена като отговорник по сигурността при посещението на Си Цзинпин миналия октомври.

"О, лош късмет“, отговаря кралицата.

След това Дорси описва своя опит с китайските ръководители като „време на изпитания“ и си спомня, че веднъж те напуснали някаква среща и обявили, че „екскурзията приключи“.

Кралицата казва: „Те бяха много невъзпитани с посланика“.

Би Би Си предаде, че тези забележки на кралицата са били цензурирани от новините в Китай.

Китайските власти често изрязват неудобните детайли от новинарските емисии и така те могат да се видят от малцина китайци, които имат достъп до чужди телевизии само в най-скъпите хотели и в избрани жилищни сгради.

Говорител на кралицата обяви: „Ние не коментираме частните разговори на кралицата. Но все пак, китайското държавно посещение беше изключително успешно и двете страни работиха съвместно, за да протече всичко гладко“.

Посещението на Си бе запомнено с много помпозни церемонии, защото премиерът Камерън и финансовият министър Джордж Озбърн искаха да впечатлят китайския лидер и да представят Великобритания като най-близкия им приятел в Европа, припомня Ройтерс.

Кралицата винаги е внимавала да пази за себе си своето мнение по време на 64-годишното си управление, но други членове на кралското семейство са правили недипломатични коментари за Китай и преди. Съпругът на кралицата принц Филип предупреди няколко британски студенти в Китай в края на 1980-те години, че ще им се „свият очите“, ако останат по-дълго. Наследникът принц Чарлз пък пропусна два приема за китайски гости и описа някои от тях в „изтеклия“ си дневник като „ужасяващи восъчни фигури на старци“.