Огнян Минчев обяви в профила си във фейсбук, че оттегля подписа си от обявения на 3 март 2016 година манифест "За републиката". Вчера той постави 24-часов ултиматум на Евгений Дайнов да се оттегли заради добилата популярност снимка от купона за 50-годишнината на Сергей Станишев. На нея Дайнов и Станишев са дружески приклекнали в краката на Моника Станишева.

"Напълно е възможно снимката на Дайнов с високопоставения рожденик да е чисто светска гримаса. Тя обаче създава недопустим намек за задкулисие. Най-малкото - вече широко се интерпретира в тази посока. Не се чувствам комфортно да размишлявам на глас "За Републиката" в подобна среда", обяви вчера Огнян Минчев.

По-късно към призива му се присъедини и Александър Кьосев:

„Аз също съм смаян от тази снимка. Не съм привърженик на ултиматуми, но смятам, че Евгени Дайнов ни дължи публично обяснение". 

ЕДИН КУПОН, ЕДНА СНИМКА И... РАЗЦЕПЛЕНИЕ В МАНИФЕСТА "ЗА РЕПУБЛИКАТА"

Евгений Дайнов първо отказа да коментира случая. След това се изненада как може някой да иска да оттегли подписа си от документ, чийто автор е. Манифестът "За републиката" бе иницииран от Дайнов, Огнян Минчев, Александър Кьосев и Антоний Тодоров. Двама от тях бяха на купона на Станишев, а други двама се възмутиха от това. 

"Много е трудно да оттегля подписа си от нещо, което 3/4 е мой текст. Може да се иска оставка от хора във всякакви организации, но как да си оттегля подписа от моя текст. Нямам представа какво е имал предвид, сега ще му се обадя", обясни Дайнов пред Offnews.bg

Той обясни, че присъствието му на купона е въпрос на възпитание. 

"Обажда ми се Сергей Станишев и ми казва, че държал да си направи рождения си ден, не в компанията на обичайните заподозрени, а му е важно да има хора като мен. Каза ми, че очевидно не е от моя тип партия, но ще е благодарен, ако се появя. Мисля, че е не е възпитано човек да каже: "Не, няма да ти идвам на купона!".

30 ГРАЖДАНИ: СТИГА ОТСТЪПЛЕНИЕ! ДА ЗАЩИТИМ СВОЯТА РЕПУБЛИКА!

Това очевидно не е било достатъчно за Огнян Минчев, който днес обяви:

"Оттеглям подписа си под апела (манифеста) "За Републиката", положен на 3 март 2016 г. Мисля, че дискусионният клуб, който се формира на основата на тази инициатива, започната от господата Евгений Дайнов, Антоний Тодоров, Александър Кьосев и моя милост и подкрепена от други граждани може да функционира и да се развива без за това да е необходимо моето менторство или гаранция, скрепени с подпис. Бих подкрепил всеки интересен дебат, организиран от този клуб в качеството си на гражданин, който отговаря единствено за себе си и за позициите си. Желая на участниците в този клуб успех!"