През последните години Гърция се превърна не само в място за почивка на българите, но и предпочитана дестинация за покупка на имот зад граница. Териториалната близост, по-мекия климат, по-бързият достъп до морето, както и спадът на цените на имотите след кризата, привличат все повече нашенци да намерят там "втори дом".

"Ръкавите" Касандра и Ситония на Халкидическия полуостров, както и регионът около Кавала, са най-търсените райони за покупка на имоти, показва статистиката на брокерите.

"На гръцкия пазар има сериозен наплив на купувачи не само от България, но от цяла Европа", казва Никола Стоянов, управител на компанията "Лукс имоти".

"През миналата година имаше спад на сделките, защото купувачите очакваха цените да се понижат. Въпреки, че това не стана, имотите все още са по-евтини, отколкото преди 4-5 години", посочва той.

Какво се купува?

"Българите купуват имоти основно в ценовия диапазон от €150 000 до €250 000", казва Стоянов. За тези пари може да се вземе малка дву- или триетажна къща, прилепена до други къщи - т.нар. мезонета.

Разбира се, няма да е на първа линия на плаж, защото там цените са около десет пъти по-високи.

Има и друга група купувачи.

"Много българи, сред които и известни в обществото хора, които са с големи бюджети от над €1 млн., търсят за покупка парцели, на които да построят къща, или уникални имоти с разположение на първа линия, далеч от шума на гъсто населените плажове", казва Стоянов.

По крайбрежието могат да се намерят големи парцели от 5-6 дка, като вкарването в регулация на земеделската земя в Гърция става по-лесно, отколкото в България. Но за сметка на това има по-сериозни ограничения върху размера на сградата, който може да се построи върху нея.

"Все още Гърция не е масов пазар за българите, но има сериозен интерес, като той се увеличава", казва шефът на "Лукс Имоти". "Хора от средната класа и дори такива с по-ниски доходи се насочват към покупката на имоти, защото дори за 40-50 хил. евро може да се купи малък градски апартамент", дава пример той.

Освен това обстановката в страната се нормализира и няма нищо общо с миналата година, когато през лятото бяха наложени капиталови контроли и пред банките и банкоматите имаше опашки. 

"Но засиленият интерес и стабилизирането означават, че продавачите са все по-малко склонни да правят отстъпки от цената", казва Стоянов.