Снощи фондация "Радостина Константинова" връчи за пети път наградите си за разследваща журналистика. Генка Шикерова от Нова телевизия и Спас Крайнин от БНР бяха отличени. Голяма награда обаче тази година не беше връчена по решение на Управителния съвет на фондацията, която бе създадена на 11 май 2011 г. в памет на журналистката Радостина Константинова. 

Журито обаче има свое предложение за носител на голямата награда - това е сайтът "Биволъ" за публикациите "Булгартабак – контрабандната касичка на задкулисието“ и „Догансарай – новата лятна резиденция на Ахмед Доган в Росенец“.

ТОВА ЛИ Е НОВИЯТ "ДОГАНСАРАЙ"?

След това Управителният съвет спешно се събира и решава тази година да не връчи голяма награда, защото предложението нямало... автор. Журито обаче е било наясно с авторството на разследванията.

урито бе предварително запознато с липсата на посочени автори на разработките. Изпратените от bivol.bg материали за конкурса обаче бяха придружени с писмено уверение от сайта, че двете теми са изготвени в съавторство от Асен Йорданов и Атанас Чобанов. Това означава, че двамата автори застават с имената си зад текстовете, било то със закъснение", се казва в открито писмо на 7 от 9 члена на журито.

Те напомнят, че изричното публикуване на име на автор не е фигурирало сред условията за конкурса.

"Приемането на подобно решение в последния момент хвърля сянка върху конкурса – нещо, което никой от нас не желае", казват още членовете на журито.

Под писмото са подписани Надя Обретенова - БНТ, Марин Николов - Нова ТВ, Петя Владимирова - Dnevnik.bg, Росен Цветков - БТВ, Силвия Великова - БНР, Таня Петрова - в. "Сега" и Татяна Василева - управител на „Мега Комюникейшън“ ЕООД. Останалите членове на журито са Анна Заркова и Иван Михалев.

В Управителния съвет на фондацията са Петьо Блъсков и съпругата му Милена Попова, Емил Димитров, Даниела Доковска, Ина Лулчева, Валерий Тодоров и майката на Радостина Константинова Мария Вангелова. По информация на Клуб Z г-жа Вангелова се е противопоставила на отмяната на наградата, но мнозинството се е наложило. Заседанието е било свикано по настояване на Петьо Блъсков. 

 

Предлагаме ви пълния текст на позицията на членовете на журито:

 

С решение на Управителния съвет на Фондацията тази година не бе връчена Голяма награда. 

Позиция на членове на журито на годишните награди на фондация „Радостина Константинова“ за разследваща журналистика за 2015-а г.

Уважаеми колеги,

В качеството ни на членове на журито на годишните награди на фондация „Радостина Константинова“ за разследваща журналистика за 2015 г. изразяваме недоумение, разочарование и несъгласие с взетото от Управителния съвет на фондацията решение да не връчва първа награда в тазгодишното издание на конкурса.

От изпратено ден преди наградите писмо от УС на фондацията до членовете на журито, което е останало неполучено от повечето от нас, става ясно, че голяма награда няма да има заради проблем с авторството на номинираните за нея материали.

С 5 от 9 гласа на 4 май т.г. журито реши да предложи за голямата награда две поредици от публикации на сайта „Бивол“, обединени под темата „Булгартабак – контрабандната касичка на задкулисието“ и разработката „Догансарай – новата лятна резиденция на Ахмед Доган в Росенец“.

Като аргумент да не връчи наградата УС на фондацията изтъква, че „отличените материали трябва да носят и смелостта на журналиста да ги подпише с името си“. В писмото на УС класирането на материалите на bivol.bg e определено като грешка, предизвикана от създадено невярно впечатление, че текстовете са подписани с конкретни имена.

Тези твърдения се разминават с обстоятелствата около гласуването. Като журналисти винаги сме отстоявали позиция, че авторът трябва да има доблестта да застане с името си зад това, което твърди. Такава е и практиката на медията, в която работим – държим материалите да са подписани и смятаме това за професионален стандарт. Практиката на номинирания за първа награда сайт bivol.bg се отколнява от този стандарт и това е в негов ущърб. Не може обаче да се твърди, че членовете на журито са били подведени за авторството на номинираните за наградата материали на bivol.bg.

Журито бе предварително запознато с липсата на посочени автори на разработките. Изпратените от bivol.bg материали за конкурса обаче бяха придружени с писмено уверение от сайта, че двете теми са изготвени в съавторство от Асен Йорданов и Атанас Чобанов. Това означава, че двамата автори застават с имената си зад текстовете, било то със закъснение. Проблемът с авторството бе детайлно коментиран при обсъждането, като сред мнозинството от членовете на журито надделя мнението, че достойнствата на двете разработки в случая натежават. Избраните материали бяха определени като най-значими сред номинираните, с най-голямо обществено въздействие.

При тези обстоятелства считаме за нередно и некоректно Управителният съвет на фондацията да подмени решението на журито, без да е проведен разговор с членовете му. Ако фондацията приема наличието на посочени автори като изрично изискване за връчване на наградите, това следваше да фигурира официално като критерий и материали без автор изобщо не трябва да се допускат до класиране. Приемането на подобно решение в последния момент хвърля сянка върху конкурса – нещо, което никой от нас не желае.

Оставаме с цялото си уважение към една светла идея и светлата личност зад нея.

Надя Обретенова - БНТ

Марин Николов - Нова ТВ

Петя Владимирова - Dnevnik.bg

Росен Цветков - БТВ

Силвия Великова - БНР

Таня Петрова - в. "Сега"

Татяна Василева - управител на „Мега Комюникейшън“ ЕООД