ПРАТЕНИК НА КЛУБ Z

Радар и прехващачи, разположени на 50 километра от границата с България, пазят от днес страната ни от вражески балистични ракети с малък и среден обсег.

Те се намират в базата на американските военноморски сили край румънския град Девеселу. Системата започна оперативна работа от днес. Стартът стана в присъствието на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, румънския премиер Дачан Чолош, зам.-шефа на Пентагона Робърт Уорк и други висши представители от двете страни.

Йенс Столтенберг лично инспектира условията, при които се живее и работи в базата.

Както и вчера в Букурещ, така и днес всички се надпреварваха да твърдят, че тази система не само че не е насочена срещу Русия, но и че "физиката и географията“ не й позволяват да прехваща руските междуконтинентални балистични ракети. Този път обаче обясненията бяха малко по-конкретни. Като причина за невъзможността бе изтъкнат фактът, че руските ракети са междуконтинентални и съответно с голям обсег. За сметка на това обаче заплахата бе размита. И докато вчера тя бе “вероятно от Иран или “Даеш”, днес тя вече е “извън евроатлантическата зона”. Допълнено бе, че тази опасност идва от юг, а Русия е на север.

Радарът - минути след старта на системата.

“Системата в Девеселу не е нападателна, а е защитна. И поради това няма как да е насочена срещу Русия”, каза Столтенберг.

Той предупреди, че някои държави, разположени близо до НАТО, се опитват да произведат или да се сдобият с балистични ракети. Както можеше да се очаква, шефът на Пакта, не спомена конкретни имена.

Той благодари на властите в Румъния за израждането на базата на територията на страната.

АКТИВИРАХА НАТОВСКИЯ ПРОТИВОРАКЕТЕН ЩИТ В РУМЪНИЯ

Столтенберг припомни, че НАТО е искала постоянно да държи в течение Русия за плановете си и да ги обсъждат заедно. През 2013 г. обаче Москва едностранно прекратила разговорите.

“Румъния е надежден съюзник - такъв, какъвто всеки би желал да има - заяви на свой ред Робърт Уорк. - Тя знае, че цената на свободата е висока. Ние работим много добре с тази страна. И знам отлично, че няма по-добър приятел и по-опасен враг от румънските военновъздушни сили”.

Той похвали Букурещ за участието в мисията в Афганистан. И отдаде почит на убитите миналата седмица там румънски войници.

Посланикът на САЩ в НАТО Дъглас Лют.

“Това е най-модерната отбранителна система срещу ракети, каквато досега никой не е виждал”, каза пред журналисти американският представител в НАТО Дъглас Лют.

Попитан кой има в крайна сметка последната дума дали една ракета да бъде изстреляна или не, той отговори, че това не се решава от един човек. Преди всичко Съветът на НАТО определя степените на тревога и опасност. Оттам се взема решение каква бойна готовност да бъде обявена. Но все едно това е още твърде далече от “натискането на копчето”.

Причината е, че поради съвършенството си тази система е “като да изстреляш куршум срещу куршума”. Което според посланик Лют означава да унищожиш целта с един изстрел, а в съвсем редки случаи - с два.

Все още са обвити в мистерия редица подробности за “невижданата досега” база в Девеселу. Никой не казва колко точно са разположените там прехващачи. Предполага се, че броят им е 24.

Източници от НАТО се съгласиха да кажат единствено колко време ще мине между засичането на една ракета и нейното прехващане или унищожаване.

“15 минути, може понякога да е малко по-малко или малко повече”.