Асоциацията на европейските журналисти-България призова Управителния съвет на фондация "Радостина Константинова" да преразгледа решението си да не връчи голямата награда за журналистическо разследване на сайта "Биволъ". Това стана въпреки гласуването на журито отличието да бъде присъдено на разследващия сайт за публикации с разкрития за "Булгартабак" и новата резиденция на Ахмед Доган край Росенец. 

РАЗСЛЕДВАНЕ ЗА АХМЕД ДОГАН НЕ МОЖЕ ДА ПОЛУЧАВА НАГРАДА. ТОЧКА!

Според АЕЖ-България решението е "поредният тревожен сигнал за състоянието на медийната среда у нас". 

"Независимо от мотивите, които сте посочили, решението Ви създава усещане именно за автоцензура – страх да бъдат отличени разследвания срещу влиятелни политически фигури", се казва в позицията на АЕЖ-България.

Вчера 7 от 9 члена на журито изпратиха открито писмо, с което протестираха срещу решението на Управителния съвет на фондацията. Те са провели гласуване, което е било спечелено от номинацията на "Биволъ". След това по инициатива на Петьо Блъсков се събира Управителният съвет и с 4 на 3 гласа решава да не връчи голяма награда, защото не било посочено авторство на текстовете. Членовете на журито отхвърлят този аргумент, защото знаели, че автори са Асен Йорданов и Атанас Чобанов. 

Въпреки това на церемонията членът на Управителния съвет Милена Попова-Блъскова - съпруга на Петьо Блъсков, изчита решението, което буди недоумение сред присъстващите.

Сайтът "Биволъ" разпространи днес видео репортаж от церемонията, в който са включени изкавания на Милена Попова-Блъскова, членовете на журито Петя Владимирова и Марин Николов, както и на члена на Управителния съвет Валерий Тодоров. 

"Един от ефектите на скандала, провокиран от вашето решение, е още по-голяма девалвация на общественото доверие в медиите у нас като цяло и в медийните награди и авторитети.

Друг ефект е, че истинските разследващи журналисти се чувстват още по-самотни и без подкрепа срещу силния противник, който цели да затвори устите им и да прекърши перата им. Вместо да насърчи журналистите да подписват материалите си (какъвто е формалният мотив за отказа ви), много по-вероятно е този случай да ги направи още по-внимателни, когато в работата си се натъкнат на интересите на силните на деня. Това е изцяло в противоречие с мисията и смисъла на наградите – да насърчат смелата журналистика", пише още АЕЖ-България. 

 

Предлагаме ви цялата позиция:

 

До УС на фондация 

„Радостина Константинова“

Уважаеми членове на фондация „Радостина Константинова“,

Асоциацията на европейските журналисти-България е изненадана и разтревожена от решението ви да откажете връчването на награда за разследваща журналистика на сайта Бивол.бг, въпреки решението на журито от авторитетни български журналисти.

Вашият отказ не само нарушава процедурата в конкурса и е в разрез с личността и дейността на журналистката, чието име носи фондацията, но е и поредният тревожен сигнал за състоянието на медийната среда у нас. Среда, в която, както многократно сме изтъквали, властва „културата на натиска“, проявяваща се в цензура и автоцензура. Независимо от мотивите, които сте посочили, решението Ви създава усещане именно за автоцензура – страх да бъдат отличени разследвания срещу влиятелни политически фигури.

Един от ефектите на скандала, провокиран от вашето решение, е още по-голяма девалвация на общественото доверие в медиите у нас като цяло и в медийните награди и авторитети.

Друг ефект е, че истинските разследващи журналисти се чувстват още по-самотни и без подкрепа срещу силния противник, който цели да затвори устите им и да прекърши перата им. Вместо да насърчи журналистите да подписват материалите си (какъвто е формалният мотив за отказа ви), много по-вероятно е този случай да ги направи още по-внимателни, когато в работата си се натъкнат на интересите на силните на деня. Това е изцяло в противоречие с мисията и смисъла на наградите – да насърчат смелата журналистика.

По тези причини ви призоваваме да преразгледате решението си и да се съобразите с мнението на журито. Единствено ясното поемане на отговорност от ваша страна би могло да съхрани авторитета на наградата за разследваща журналистика на вашата фондация.

С уважение, 

Екипът на Асоциация на европейските журналисти - България