Днес правната комисия ще разглежда ветото на президента върху текста от Изборния кодекс наложено върху текстовете, които ограничават гласуването на българите в чужбина.

В първоначалните 14 законопроекта за промени в Изборния кодекс нямаше предложения за промени в режима за създаване на изборни секции в чужбина. Имаше предложение за създаване на 32-ри изборен район за българите зад граница, но то отпадна.

Първоначално с подкрепа от ГЕРБ се прие идеята на Патриотичния фронт в чужбина да се гласува само в посолствата и консулствата на България. Това обаче предизвика протести и в обществото, и сред останалите партии в управляващата коалиция. След срещи и совалки се постигна съгласие за друг текст. В рамките на ЕС се запазва възможността избирателни секции да се разкриват без ограничения и там, където няма посолство или консулство, ако поне 100 българи са подали заявление за това.

Извън ЕС обаче могат да се отворят секции само в български дипломатически представителства или по една секция в градове с население над 1 млн. души при подадени поне 100 заявления.

Именно върху тези текстове президентът наложи вето. Те предизвикаха бурни протести, в които активно се включиха българи от чужбина.

Специално създадената фейсбук група #ИскамДаГласувам изпрати писмо до всеки депутат с аргументи против ограниченията. Те настояват да се върнат действащите текстове от Изборния кодекс, приет през 2014 г. Според тях секции се разкриват не при 100, а при 40 заявления, а всяка секция, в която са гласували над 100 избиратели в последните 5 години се открива автоматично на следващи избори. В резултат от това на евроизборите и парламентарните избори през 2014 г. има сериозно увеличение на секциите и избирателната активност в чужбина. В страните от ЕС, САЩ и Австралия активността нараства с 66% спрямо 2013 г.

Основният аргумент на инициаторите на ограниченията за гласуване от чужбина от Патриотичния фронт е, че при по-свободния режим се увеличават гласовете от Турция, което може да се тълкува като намеса във вътрешните ни работи. Според данни на българи в чужбина обаче през 2014 г., въпреки облекченията и рекордно големия брой секции в Турция  (136 спрямо 86 през 2013), там активността не нераства, а напротив – бележи лек спад от 5% в броя гласоподаватели.