Европейският съюз предупреди днес властите в Македония, че ако направят предсрочни избори сега, те едва ли ще бъдат международно признати. 

"Няма ги минималните условия изборите в страната да се радват на доверие", каза Мая Коциянчич, говорителка на Европейската служба за външно действие.

Тя посочи, че три от четири големи политически партии в Македония още не са се регистрирали за участие във вота насрочен за 5 юни и че ЕС очаква президентът Георги Иванов да отмени амнистията, която на 12 април даде на 50 разследвани в скандал за незаконни подслушвания и корупция. 

"Нито едно правителство, което дойде на власт в резултат на избори, в които не са участвали три от големите партии в страната, няма да бъде надежден партньор на международната общност“, каза говорителката.

Трите основни опозиционни партии - социалдемократите и две албански - обявиха, че ще бойкотират вота насрочен за 5 юни. Като единствен участник в него засега се очертава управляващата ВМРО-ДПМНЕ на министър-председателя Никола Груевски.

Политическата криза парализира страната от 2 милиона души от две години.