Четирима народни представители, както и кметицата на София Йорданка Фандъкова се отметнаха от участието си в 12-ата Световна среща на българските медии в Прага, Чехия, видя Клуб Z.

Шефката на комисията по медии и култура Полина Карастоянова от Патриотичния фронт дори е трябвало да модерира панел на тема "Универсалният език на културата", показва програмата. Очаквани като гости са били и депутатите от ГЕРБ Кирил Добрев, Даниела Панайотова и Лъчезар Иванов, които са членове на медийната комисия на НС.

Срещата трябваше да открие кметицата на София Йорданка Фандъкова, но вместо нея това направи българският посланик в Чехия Лъчезар Петков.

ОГРАНИЧЕНИЯТА В ЧУЖБИНА ОСТАВАТ. ДЕПУТАТИТЕ ОТХВЪРЛИХА ВЕТОТО

Клуб Z научи още, че командировките на депутатите са били отменени от председателката на парламента Цецка Цачева още в петък. Възможно причина би могло да бъде ветото на президента за Изборния кодекс, което Народното събрание гласува днес. И осигуряването на по-сериозно присъствие при гласуването в зала. 

Съществува и друга възможност, извън процедурните основания. Участници в срещата смятат, че представителите на управляващата партия ГЕРБ са предпочели да избегнат директни срещи с медиите на българските общности в чужбина. И техните въпроси и коментари, които едва ли биха били особено положителни след решението да се ограничи правото да гласуват на сънародниците ни извън границите на България. На Световната среща присъстват български медии, издавани в различни държави. 

На събитието в Прага институциите са представени от омбудсмана Мая Манолова. Пред Клуб Z тя изрази възмущението си от отхвърлянето на ветото и утре ще направи изявление по въпроса. 

Годишните световни срещи на българските медии се организират от Българската телеграфна агенция и нейния директор Максим Минчев и Асоциацията на българските медии по света за пръв път през 2005 г. Партньори са български общини, организации и компании, всяка година присъстват политици, експерти, бизнесмени, собственици на медии, главни редактори, журналисти. Темата тази година е "Медиите и гражданските каузи".