Кой да си говори по телефона с лидера на ДСБ Радан Кънев, за да се уточни неговата позиция по повод избора на нова Комисия за защита на конкуренцията (КЗК). Това бе един от споровете в пленарна зала по повод стартирането на процедурата за избор на нов състав на комисията. 

Депутатът от БСП Жельо Бойчев призова премиера Бойко Борисов да се разбере предварително с Кънев "за да не ставаме свидетели на такъв тип жалки картини". Бойчев имаше предвид първата процедура по избор за членове на КЗК преди няколко месеца, която се провали именно поради противоречия между реформаторите и ГЕРБ.

"Аз съм радостен, че има бързо решение за повторен подбор за членове и председател на КЗК. Ние подкрепихме това решение. Лично аз нямам големи очаквания при повторната процедура да бъде с нещо по-различна. Отново същият персонален състав на парламента ще прави предложения. Надявам се, че слагаме край на тази агония, 8 месеца откакто мандатът на тази комисия изтече, който устройва ГЕРБ и РБ"

Това каза Бойчев. И припомни, че скоро изтича и мандатът на Комисията за финансов надзор.

Думите на Бойчев предзвикаха лично обяснение от страна на лидера на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.

"Няма да се стигне до никакви допълнителни усложнения. Що се отнася до телефонните разговори в момента БСП и Радан Кънев са с много еднаква позиция и имате по-добра комуникация", каза Цветанов.

И призова социалистите да говорят с Кънев, "за да се очертаете като един истински блок на опозиция".

Процедурните правила бяха приети със 102 гласа "за", нито един "против" и 1 "въздържал се. Срокът за предлагането на кандидати ще е 21 дни от днес и изтича на 9 юни. Неправителствени организации също ще могат да дават предложения, като това ще става чрез депутати. Кандидатите ще минават и през проверка за принадлежност към ДС.

"Не трябва да има абсолютно никакви съмнения за партиен пазарлък, сговор. Трябва да изберем хора, които могат да удържат на натиска, на който ще бъдат подложени там"

Това каза Петър Славов от Реформаторския блок.

Според колегата му Мартин Димитров най-важното е новата КЗК да не е като старата.

"Цената от неработещ регулатор са високите цени. Високите цени на петрола намаляват рестежа, което означава по-малко работни места, по-ниски заплати".