На 16 януари 2015 г. НАТО разсекрети и качи в интернет над 23 000 тайни дотогава документа. Какво имаше сред тях? Въпросът за Северноатлантически фестивал" - идея, издигната от Комитета за култура и обществена информация, която - да, точно така - дава началото на Фестивала на песента по "Евровизия".

РУСКИ ВИЦЕПРЕМИЕР СЕ ИЗГАВРИ С ПОБЕДАТА НА ДЖАМАЛА НА "ЕВРОВИЗИЯ"

Тази година отново имаше геополитически момент на конкурса на "Евровизия" с победата на украинската участничка с песента, наречена "1944" и написана, за да разкаже за нейното семейство - татари, прогонени от Крим от сталинисткия режим по време на Втората световна война. Гневът на Русия преди и след победата е очакван.

РУСКА ИДЕЯ - ПЕСЕН ЗА БАШАР АСАД НА СЛЕДВАЩАТА "ЕВРОВИЗИЯ" 

Но да се върнем към корените на състезанието, което, както припомня Хуанхо Креспо - експерт по комуникации, сигурност и международна отбрана - е идея, възникнала на 17 февруари 1956 г.:

"Ключовият" абзац гласи, че информационната служба на НАТО се е свързала с Би Би Си, за да види дали е възможно мрежата на "Евровизия" да бъде използвана, за да бъде популяризиран фестивалът. Отговорът на ръководителите на британската програма не оставя съмнения - те търсили точно такъв вид фестивал, за да го излъчат по новата програма."

Останалото вече е история. Първото издание е организирано в Лугано, Швейцария, на 24 май 1956 г. Днес "Евровизия" е най-старата излъчвана телевизионна рубрика. В онова първо издание участват Франция, Германия (ФРГ - б.р.), Италия, Белгия, Холандия, Люксембург и Швейцария, като последната "неутрална" държава печели конкурса. Случайност? Великобритания се присъединява през 1957 г.

Подобно на Шампионската лига, този вид културно-спортни събития служат за обединението на Европа, която все още се изправя на крака след Втората световна война. Те служат и като мощни средства за комуникация.

Ето ви два линка към документите, разсекретени от НАТО през 2015 г., в които се вижда заинтересоваността на Северноатлантическия алианс към организирането на този музикален конкурс, който след проявения от Би Би Си интерес е излъчен по "Евровизия".

З0 ноември 1995 г. - показано е желание за бързото му създаване.

17 февруари 1956 г. - актът, който довежда до неговото създаване през същата година.

----

* Авторът е международен кореспондент на испанския вестник "А Бе Се", откъдето препечатваме статията.