Христо Стоичков иска да кара по-леко в следващите 50 години или както се изрази лично той в интервю за bTV - "по-екселентно". В петък Камата отбеляза юбилея си с шоумач пред повече от 40 хиляди зрители на стадион "Васил Левски", а феновете не си тръгнаха въпреки непрестанния дъжд. Минаха дни, а спектакълът "50 години номер 8" продължава да е тема №1.

"50 ГОДИНИ НОМЕР 8": СЪЛЗИ И АПЛАУЗИ ЗА ТРИФОН И КРОЙФ. КУПА НА БАРСА - В СОФИЯ (ВИДЕО)

"За мен бенефисът се получи. Много по-добре, отколкото ако бяха дошли някои от тези големите звезди, които не дойдоха. Защото са много, такива... С претенции. Искам това, искам второ, искам трето... И най-накрая можеше да не дойдат и на мача", започна Ицо.

В дните около шоуто Стоичков показа, че е помъдрял, но поне в интервюто обяви, че е зачеркнал звездите, които не го уважиха. Сред тях има бивши негови съотборници и величия като Диего Марадона, Роберто Баджо, Лотар Матеус, Ромарио, асове от Сърбия, Хърватия и Черна гора...

"Няма да споменавам никой повече от тези, които казаха, че ще дойдат и не дойдоха. За мен те вече не съществуват, за мен те вече са изтрити от моя телефон, те повече никога няма да бъдат до мене, те никога повече няма да се свържат с мен", не прощава №8.

Има ли нещо общо между футбола и политиката? "Любима" тема на Стоичков.

"Футболът няма нищо общо с политиката. Политиците само гледат да те използват. Нашият спорт обединява. Поне аз като играех, беше чист. Но когато се намешат външни фактори, тогава вече се очерня. За това аз не съм чакал нищо от никъде. Този празник бе за самите хора. Аз им го казах и много пъти съм казвал. Не е празник за Христо Стоичков. Христо Стоичков е бил на много празници на много високи нива. Този празник е за самите хора."

Дъждовният мач напомнил на един от най-великите двубои в историята на родния футбол - обратът с 3:2 от 0:2 срещу Германия в европейска квалификация през юни 1996 г. на същия стадион.

"Хората по трибуните показаха същия дух, същия характер, същото уважение към нас. И когато свърши мача, аз останах под дъжда, защото те изкараха цялото време на дъжда. На мен ми беше най-лесно да се прибера в съблекалнята. И да видим фойерверки. Но аз останах с тях, защото те ми показаха, че могат да стоят под дъжда и аз бях длъжен да го направя това", обясни Камата.

После Модерния ляв бе питан за Трифон Иванов и Йохан Кройф, паметта на които бе почетена със специални фланелки и жестове в петък вечерта. Както на арената, Стоичков и в интервюто не сдържа емоциите си и едва не заплака. 

"Беше ми трудно. Последните два месеца загубих двама големи приятели. Баща ми си отиде преди две години, преди това баба ми и дядо ми... Аз съм бил с Трифон повече от 30 години. Аз си спомням живота с Трифон. Спомням си много неща. И двете му деца трябваше да бъдат там, трябваше да го има този подарък от мен. Казах им, че баща им никога няма да бъде забравен от мен, където и да отида. Трифон винаги ще е с мен."

След това най-успелият български футболист отдаде заслуженото на съпругата си Марияна. Човекът, който кара влака в семейство Стоичкови. Ицо рядко говори за лични неща.

"В семейството е много важно да има силна жена. В годините съм преживял много хубави неща като футболист. Имало е и много проблеми, но първият човек, който винаги е бил до мен, е Марияна. Когато се оженихме, бяхме много малки - аз на 21 години, а тя беше на 18. Избрах я с пръв поглед, нали съм нападател. Викам, "тя ще да е!" Но в продължение на тези години аз само мога да бъда щастлив и горд, че съм имал, имам жена, която не се поддаде на емоциите, не слезе на нивото на комуникацията, не се поддаде на това какво се пише. А напротив, когато се пишеше за мене, тя казваше: "Евала и там можеш да играеш!" Жена, която винаги се грижеше за мен, за семейството, за децата... Естествено, че аз съм длъжник, на всеки два дни ме нямаше, трябваше да ходя по мачове. Тя изгради семейството. За нашето семейство никога не са били фактор парите, не сме парадирали. Научих дъщерите си да знаят да ценят парите, да знаят какво има на масата. Не обичам да се хвърля. Защото има много гладни деца по света. Каквото има, това ще ядем", сподели Христо Стоичков. 

Той е горд с дъщерите си Михаела и Христина - те са се дипломирали с САЩ. По думите му, фактът, че са израснали в чужбина, не е подволил "да паднат в калта, да останат в блатото".

ТРЕТО ПОЛУВРЕМЕ: СТОИЧКОВ ПЯ “МОЯ СТРАНА, МОЯ БЪЛГАРИЯ” (ВИДЕО, СНИМКИ)

"Защото ние затъваме и няма да се оправим", каза Стоичков.

Той щателно проучва кандидат зетовете си - "ентусиастите" минават през няколко теста.

"Естествено, че ги проучвам. Първо ги тествам дали могат да държат без да спят, после ги тествам колко ще издържат. Тествам ги колко време могат да не спят, после ги тествам колко могат да жулят, защото ги обичат. После ги тествам по разговорите, които водя с тях, по какъв начин разговарят. Ако не те гледат в очите, значи има нещо, което рано или късно ще стане. Аз гледам хората в очите. Тестовете са най-различни", развърза езика си по лични теми митичната "осмица".

Той отнова каза, че трудно допуска хора до себе си - заради злобата и завистта.

А за следващите 50 години?

"Първите 50 ги минах отлично! Оттук нататък ще бъде екселентно! Лов и риболов, по-спокоен живот, къде на плаж, къде някъде другаде, по-умерен живот, ама няма да се предаваме. Не ме гледайте, че съм отслабнал, не се притеснявайте", така завърши Ицо и пак благодари на хората, които го уважиха в петък вечерта.