"Монтана" и ЦСКА играят днес от 20:00 часа на стадион "Васил Левски" финал за Купата на България. С това няма да бъде сложен край на футболния сезон, той предстои идния уикенд, но много от нещата в първенството са ясни.

А именно днешният сблъсък е ключов и за падане на последните въпросителни. Иронията е, че 24 май е рожден ден на "Левски", но "синият" клуб има интерес днес ЦСКА да спечели. Ако това стане тимът на Люпко Петрович ще прескочи първия квалификационен кръг на турнира Лига Европа и ще отиде във втория.

С това е свързан старта на подготовката, селекцията и т.н. и т.н. На ЦСКА ще стискат палци "Славия" и "Локомотив" (Пловдив), които до последно ще водят битка за четвъртото място, ако "червените" си тръгнат с купата. По този начин позицията ще придобие значение, тъй като "армейците" имат забрана от УЕФА и със сигурност няма да играят в Европа.

ЦСКА се намира в доста смутни времена. Отборът може да влезе в историята като първият в България, спечелил Купата от аматьорската трета дивизия. Въпросът е каква ще е съдбата на ЦСКА като клуб, който се намира в несъстоятелност, водят се битки за придобиването му, а феновете не знаят къде ще го гледат от лятото.

Дни преди финала стана ясно, че Гриша Ганчев готви пореден сложен маньовър, в който са замесени "Чавдар" (Етрополе) и "Литекс". Преструктуриране, след което да цъфне нов клуб, който да се върне в "А" група, а старият да бъде обявен в ликвидация. Тепърва ще гледаме развръзката и на тази сага. Интересното е, че за целта Ганчев се е сдобрил с Христо Стоичков. Камата ще придобие 20 процента от акциите в новото дружество ПФК ЦСКА 1948 АД, по 38 се падат на ловешкия бизнесмен и на Юлиян Инджов, а 2 на сто отиват за хора, свързани с "Чавдар" (Етрополе).

Преди три години Стоичков, тогава треньор на "Литекс", се разсърди на Ганчев заради проваления опит за влизане в ЦСКА. Зачеркна го и замина за Америка. Появата на Гриша Ганчев в ложата на бенефиса миналия петък подсказа, че двамата може да са си оправили отношенията.

В сложната схема фигурира и бившият депупат от ГЕРБ Емил Димитров, собственик на "Чавдар" и близък приятел на Ицо. Всичко това има малко общо с резултата от финала. Има значение за феновете и за отбора.

На ЦСКА се изпречва - за пореден път в кариерата си, Емил Велев. Кокала, както го наричат всички в България, помни много битки на терена с екипа на "Левски" срещу вечния съперник. Последният трофей на ЦСКА - Купата на България, бе спечелен във финал срещу "Славия", водена Велев. Той има и един загубен сблъсък за отличието с "Локомотив" (Пловдив) срещу "Лудогорец".

"Монтана" трябва да играе на бараж за оставане в "А" група - срещу "Поморие". Същевременно се надява да попадне в новата елитна лига, за което има подкрепата на общината в града. Тимът никога не е печелил второто по престиж отличие в българския футбол.

Очаква се почти пълен стадион днес. Съдия е Станислав Тодоров.

Очаквайте подробности от мача.