Всички слухове за смъртта на българския морски туризъм се оказват преувеличени и въпреки че българите все по-често хващат пътя към Гърция, все още Черноморието няма конкуренция, що се отнася до цената, на която може да се изкара морска почивка у нас. Плюс: проблемите с тероризма в дестинации като Египет и Турция, както и влошаването на политическите отношения между Русия и Турция увеличават потока на руски туристи към родните плажове.

В ситуацията на ниски лихви може да помислите за инвестиция в малък морски хотел, съветват експерти. На фона на повишаващите се цени на жилищата в големите градове, по морето има стабилно предлагане на малки и по-големи хотели, които струват колкото няколко прилични или един лукзозен апартамент в столицата.

В сайта Imot.bg има повече от 50 предложения за продажба на хотели на южното Черноморие, което е известно с по-дълъг сезон и по-топла вода, отколкото на север.

Какви са по-изгодните предложения?

За €260 хил. може да се купи семейна къща за гости в Китен с 15 стаи и 3 апартамента. В същия град се продава и хотел с малък басейн с 33 стаи и ресторант, като исканата за него цена е €450 хил.

Малки хотелчета се намират и в "перлите" на южното Черноморие като старите градове на Несебър и Созопол. За €800 хил. може да купите разработен хотел с 6 двойни и две тройни стаи на пристанището в Несебър. Към нето има и ресторант със закрита площ от 110 кв. м и открита от 140 кв.м с невероятна гледка към залива.

В стария град на Созопол за €380 хил. купувате къща с изглед към морето с 6 двойни стаи, студио и таверна.

В градчето Свети Влас за €210 хил. може да купите малка сграда с 8 обзаведени апартамента, като всички от тях гледат към морето. Имотът не е на първа линия, но на практика апартаментът в него излиза около €26 хил. евро.

В култовото село Варвара за €360 хил. купувате семеен хотел с ресторант и 14 стаи.

В Лозенец има предлагане и на по-големи хотели. За €1,5 млн. евро може да купите хотел на плажа със 76 легла, като неговият сегашен собственик обещава 100% запълняемост.