Комисията за защита на конкуренцията започна проверка за нелоялна конкуренция срещу онлайн търговеца "Фешън дейс Шопинг" (Fashion Days). Поводът за това е великденска промоция на магазина Fashiondays.bg, според която с въвеждането на специален код при поръчка за над 130 лв. клиентът получава отстъпка 25% от цената на всички предлагани на сайта стоки.

Цените на конкретни продукти от началото на промоцията са били посочени в разпечатки на сайта от 27 април 2016 г. Например: Светлокафяви кожени боти Zee Lane – 119,90 лв. Черни кожени сандали Zee Lane – 119,90 лв. Детски кожени сандали в розово Clarks – 136,90 лв. Детски кожени сандали Clarks – 106,90 лева.

Но проверка на КЗК е установила, че цените на същите продукти непосредствено преди промоцията (24 април 2016 г.), са следните: Светлокафяви кожени боти Zee Lane – 82,90 лв. Черни кожени сандали Zee Lane – 82,90 лв. Детски кожени сандали в розово Clarks – 97,90 лв. Детски кожени сандали Clarks – 77,90 лева

"От така направените разпечатки възниква съмнение, че цените на някои от стоките са значително завишени за целта на кампанията, за да могат да бъдат обявени по-големи намаления за Великден. По този начин е налице възможност за заблуда на потребителя, като се създава у него невярна представа, че редуцираната с посоченото намаление цена, на която може да бъде придобита дадена стока, включена в тази промоция, е много по-изгодна спрямо цената, на която може да бъде закупена другаде или от същия сайт извън кампанията", обясняват от КЗК.