С концерт и изложба в Европейския парламент беше отбелязан вчера 24 май. По инициатива на евродепутата от ВМРО Ангел Джамбазки от групата на Европейските консерватори и реформисти тук беше открита изложба за кирилицата на Факултета по изящни изкуства на Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий", последвана от концерт по творби на съвременната българска композиторка Добринка Табакова.

В словото си Джамбазки очерта историческото значение на делото на Кирил и Методий и техните ученици и подчерта, че без решението на българските владетели Борис I и Симеон Велики да ги приемат и да подкрепят делото им "нямаше да е възможно създадената вероятно през 681 година българска държава да е днес най-старата европейска държава, която е запазила името и народа си непроменени и до ден днешен, столетия по-късно".

"Без това невероятно мъдро политическо решение може би щеше да е невъзможно да се формира българска народност и българска нация", добави той. 

Табакова, която е родена в Пловдив и живее в Лондон, представи свои творби, носещи имената на български планини, изпълнени от български и белгийски музиканти, които работят в Европа.