Мълчаливи телефони, некомпетентни администратори и паникьосани родители, които така и не могат да разберат има ли взето становище за лечението на децата им, камо ли какво е то. Такава продължава да е ситуацията във Фонда за лечение на деца почти два месеца след смяната на ръководството му.

След показните арести на всичките му 8 служители, петима от които са с повдигнати обвинения и са освободени от работа, Фондът е изправен пред остра кадрова криза. Няма кой да вдига телефоните, няма кой да дава компетентна информация на родителите, а те не винаги успяват да се свържат с новия директор проф. Владимир Пилософ. С него трудно комуникират и членовете на Обществения съвет, сподели в ефира на БНТ представителят на националната медия във Фонда Мария Чернева.

"От 31 март има подадени становища без решения. И това ни кара да мислим, че работата на Фонда се бави", притесняват се майки и бащи с назначени дати за лечение в чужбина.

На този фон проф. Пилософ продължава да твърди, че няма проблеми с лечението на децата, защото срокът за разглеждане на заявленията е 55 дни от подаването им и досега не е бил нарушаван.

По думите му истинският проблем е, че Общественият съвет не е достатъчно компетентен да взима решения по медицински въпроси, защото в състава му има само шестима лекари. Често до съвета стига лошо подготвена медицинска документация, която се нуждае от допълнителни становища или преразглеждане, затова взимането на крайните решения отнема повече време, обясни проф. Пилософ.

"За съжаление Фондът няма информационна система и се оказва, че всичко трябва да се върши на ръка", призна с неохота директорът на Фонда.

Проблемът обаче вече бил решен, защото Министерството на здравеопазването е командировало 7-8 души, които да помагат в работата. Отворен остава въпросът дали са достатъчно компетентни да се справят с новите си задължения.

Според Обществения съвет Фондът не работи добре и защото някой някъде по веригата подменя взетите решения на членовете му.

"Това, което ние сме решавали не е това, което е отразено в сайта на Фонда и родителите на практика не знаят какво се случва", сигнализира Мария Чернева.

Конкретният случай касае дете с назначена дата за лечение в чужбина, което до 1 юни трябва да уведоми болницата дали ще замине. Фондът обаче е изискал допълнително становище по случая, но родителите не знят от кого и в какъв срок трябва да бъде дадено. Членове на Обществения съвет пък твърдят, че не са взимали такова решение, а официалното им становище е, че детето може да замине.

По устав директорът на Фонда няма право да променя становища на Обществения съвет, но ако има възражения може да ги върне за преразглеждане. В случая обаче е изискано допълнително становище и никой не може да установи дали става дума за административна грешка при вписването на решението или някой действително компрометира мнението на съвета.

В крайна сметка така и не става ясно дали лечението на малчуганите с тежки заболявания действително е застрашено. Факт е обаче, че счупената комуникация създава проблеми и определено спъва работата на Фонда за лечение на деца.