Неравенството в доходите на българите се задълбочава. Това показват регионалните данни за средната работна заплата по области на НСИ.

На национално ниво средното възнаграждение през месец март достигна рекордните 952 лева, но регионалните данни показват една доста по-различна картина. Страната на практика е разделена на София и всичко останало. Единствено в столицата на България средната работна заплата е по-висока от средната работна заплата за страната. Всички останали области възнагражденията не могат да достигнат отчетените 952 лева през март.

БЪЛГАРИТЕ ЗАБОГАТЯВАТ: СРЕДНАТА ЗАПЛАТА ВЕЧЕ Е 952 ЛЕВА

Две средни работни заплати за област Видин не могат да достигнат една средна работна заплата в София. В дунавския град средното възнаграждение е 638 лева, докато в столицата то е 1296 лева, показват данните на националната статистика.

Видин и Северозападът като цяло (без област Враца) винаги са били на последно място по заплати, но никога досега разликата между столицата и този регион не е била чак толкова драстична.

Данните на НСИ показват, че регионите, в които доходите на хората остават ниски стават все повече. В момента в 9 от областите на страната средната заплата е под 700 лева. Така е освен във Видин, в Силистра, Ямбол, Благоевград, Кюстендил, Перник, Кърджали, Смолян и Хасково.

След София най-високите месечни възнаграждения са в Стара Загора. Градът под Аязмото през последните години успя да изпревари Варна. Причината е, че около Стара Загора са концентрирани няколко големи ТЕЦ-а и мини, в които заплатите са доста над средните в страната. По същата причина средното възнаграждение в област Враца е по-високо от това в останалите области от региона заради АЕЦ "Козлодуй". Първа атомна плаща добре, което вдига средния доход в цялата област, въпреки че хората, които не работят в централата си стоят на същите ниски заплати като в Монтана и Видин.

Любопитен факт е, че през последните години Перник се превърна от град с относително високи средни работни заплати в един от опашкарите по този показател. Причината затова е, че в града не работят много от заводите, други са направили сериозни съкращения. Затова и голяма част от перничани предпочитат да работят в близката София.

Ето и какви са заплатите във всички области в страната:


Видин                        638 лв.

Враца                         872 лв.

Ловеч                         728 лв.

Монтана                    740 лв.

Плевен                       718 лв.

Велико Търново      749 лв.

Габрово                      817 лв.

Разград                       775 лв.

Русе                              772 лв.

Силистра                     683 лв.

Варна                           916 лв.

Добрич                        737 лв.

Търговище                 716 лв.

Шумен                         788 лв.

Бургас                          803 лв.

Сливен                         715 лв.

Стара Загора              935 лв.

Ямбол                           690 лв.

Благоевград                652 лв.

Кюстендил                   697 лв.

Перник                         696 лв.

София (област)           854 лв.      

София (столица)        1296 лв.

Кърджали                    686 лв.

Пазарджик                  738 лв.

Пловдив                       833 лв.

Смолян                         696 лв.

Хасково                         697 лв.