Парламентарната група на ГЕРБ от самото начало е била против идеята да се ремонтират изборните правила. До отварянето на Изборния кодекс обаче се стигнало заради проведения референдум за въвеждане на електронно гласуване, поискан от Росен Плевнелиев.

Това стана ясно от думите на председателката на Народното събрание Цецка Цачева в предаването "Панорама" на БНТ. 

"Ние от ГЕРБ сме се явявали три пъти на избори по правилата на стария Изборен кодекс, приет по времето на БСП и сме ги печелили", припомни Цачева. 

Ремонтът на Изборния кодекс трябвало да е само в частта за въвеждане на електронно гласуване, след като парламентът реши да се съобрази с волята на мнозинството българи, гласували "за" новия метод на референдума през миналата есен. Тогава обаче вече имало законопроекти за промени в други тектове, които били оставени да "висят" в парламента още от пролетта на 2015 г., обясни Цачева. 

"Моето лично мнение е, че дори да има само триба българи зад граница, те трябва да могат да упражнят правото си на глас. България има нужда от всеки свой сънародник. Но тук има и друго - трябва да се съобразим с възможнотите на държавата да организира прилагането на това право.", заяви още председателката на парламента.

Тя добави, че е оптимист, че темата с вота в чужбина скоро ще бъде затворена.
 
 

На въпрос защо народните представители не сезираха Конституционния съд за част от въпросите, предложени за референдум от "Шоуто на Слави", а са изчакали това да направи президентът Росен Плевнелиев, Цачева обясни, че вече веднъж депутатите са сезирали "предварително" КС по съдебната реформа. Тогава обаче получили отговор, че КС не може да се произнес преди приемане на конкретни текстове.

"Не става дума за страх, всеки народен представител е обективирал своята воля. Много провокативни са част от въпросите, които в прав текст засягат статуквото. Аз лично като юрист съм убедена, че някои от въпросите са на границата, а от коя нейна страна – ще прецени Конституционния съд", каза още Цачева, попитана дали депутатите не са прибегнали до КС от страх от Слави и предложения референдум.