“Вердюн е символ на изключителна жестокост, но и пример за безсмислието от водене на войни. Но Вердюн е и извлечена поука за помирението между Германия и Франция. Само този, който познава миналото, може да извлече поуки и да гради добро бъдеще.”

Това изрече днес Ангела Меркел в кметството на френския град Вердюн.

Германската канцлерка пристигна в града, за да почете заедно с френския президент Франсоа Оланд паметта на над 300 000 жертви, загинали преди 100 години в най-продължителната битка по време на Първата световна война.

За тъжната годишнина изцяло беше модернизиран мемориалът костница, разходите се изчисляват на 12,5 милиона евро. Там са положени костите на 130 000 загинали френски и германски войници при битката за Вердюн.

Редом с Оланд и Меркел край мемориала се събраха и 4000 младежи от двете страни.

Меркел и Оланд сведоха чела и пред паметта на загиналите германски войници. Под звуците на националните химни на Германия и Франция канцлерка и президент положиха венец във войнишкото гробище, където вечен покой са намерили 11 000 немски воини.

Началото на битката при Вердюн е на 21 февруари 1916 г. Германските нашественици изпадат в заблуда, мислейки, че сраженията ще продължат броени дни. Така поне е смятал шефът на германския генерален щаб Ерих фон Фалкенхайн.

Сраженията продължават 300 дни с над 300 000 загинали от двете страни – 163 000 французи и 143 000 германци. Ранените и осакатените за цял живот са над 400 000. Така Вердюн се превръща в мрачен символ на жестокостите по време на Първата световна война. Градът е известен и като “ад на земята”.

От военна гледна точка битката при Вердюн предварително е била обречена на провал. Първоначално германските нашественици бележат военни успехи, завземайки на 25 февруари 1916 г. територия около Вердюн. Ден по-късно генерал Филип Петен поема командването на френската войска. От март до юли се водят люти боеве, германците не отстъпват. Средата на декември 2016 г. французите отблъскват нашественика. Фронтовата линия отново преминава там, където е била в началото на битката на 21 февруари. Изразходвани са 26 милиона взривни гранати и още 100 000 гранати с отровен газ. Вердюн и околностите са превърнати в лунен пейзаж. Биката е и доказателство за безсмислието от горещия конфликт.

Истинското помирението между Франция и Германия настъпи през септември 1984 г. По повод 70-годишнината от началото на Първата световна война тогавашният френски президент Франсоа Митеран и германският канцлер Хелмут Кол се срещнаха на немското войнишко гробище край Вердюн и си подадоха ръце. И двамата обявиха:

“Помирихме се, разбрахме се и станахме прятели.”

За по-късно днес във Вердюн се очаква да пристигнат председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и президентът на Европейския парламент Мартин Шулц. Те ще присъстват на церемонията довечера, когато Оланд и Меркел ще запалят “Огъня на възпоменанието”.

Според запознати на официалната вечеря ще се обсъжда и обявения за 23 юни референдум във Великобритания за оставане или излизане от ЕС.