Article_top

Сара Франкел

Надпреварата за генерален секретар на ООН се нагорещява с втория кръг от изслушвания, насрочен за 7 юни, а със скорошната номинация на аржентинката Сусана Малкора и словака Мирослав Лайчак броят на официалните кандидати стана 11. Последната дума, както и преди, имат петте постоянни членки на Съвета за сигурност, и макар те обикновено да крият кардите си, слуховете край централата на ООН в Манхатън гласят, че Великобритания не е впечатлена от първоначалната група източноевропейски кандидати.

БОКОВА НЕ ОТГОВОРИ В ООН НА ВЪПРОС ЩЕ СЕ АНГАЖИРА ЛИ СЪС СПАЗВАНЕТО НА ТЕРИТОРИАЛНАТА ЦЯЛОСТ НА УКРАЙНА

Докато коментаторите публикуваха подробно важните фактори в надпреварата, свързани с пола и географията, трябва да бъде направена и разлика между вътрешните и външните хора в ООН, всеки от които си има своите "за" и "против". С продължаващото все още състезание си струва да погледнем по-отблизо двама от кандидатите - един вътрешен и един външен човек в ООН, за да видим какви са техните перспективи.

 

Вътрешен човек - Ирина Бокова (България)

 

Българката Ирина Бокова използва своя значителен опит от ООН в кампанията си. Тя е генерален директор на Организацията на ООН за образование, наука и култура (ЮНЕСКО) от 2009 г. Родена през 1952 г., Бокова израства в София във видно и влиятелно комунистическо семейство, което повдига някои въпроси около кариерата й. Бащата на Бокова е бил главен редактор на водещия в страната комунистически вестник ("Работническо дело" - б.р.), а тя е влязла млада в комунистическата партия. Тя признава този факт, но пояснява, че е било по необходимост, а не по избор. През 2009 г. тя заяви пред един журналист (от в. Ню Йорк таймс - б.р.):

"През целия си живот съм показвала, че подкрепям политическата трансформация в моята страна. Нямам от какво да се срамувам"

Подобно на други деца на елита, Бокова е учила в Московския държавен институт за международни отношения, където получава магистърска степен през 1976 г. Освен своя роден български, тя говори английски, френски, испански и руски.

През 1978 г. Бокова постъпва в Министерството на външните работи и малко по-късно отива на работа в мисията на страната си в ООН в Ню Йорк и като делегат на Конференцията на ООН по правата на жените. Като депутат (1990-1991 и 2001-2005 г.) тя се бори за членството на България в ЕС и НАТО и участва в изработването на нова конституция. Между депутатските си мандати Бокова е временно изпълняваща длъжността външен министър, а след това - едновременно посланик във Франция, Монако и Юнеско (2005-2009).

КАК БОКОВА НАЗНАЧАВА БРАЗИЛСКА „КАЛИНКА“ В ООН

Като шеф на ЮНЕСКО Бокова събира нееднозначни отзиви за себе си. Някои похвалиха енергията и ангажираността й към Организацията, в която тя се фокусира върху половата равнопоставеност и образованието за всички, като същевременно се бореше срещу расизма, антисемитизма и екстремизма. Други разкритикуваха управленските й качества и подхода й по отношение на финансовата криза в ЮНЕСКО (когато Организацията загуби 22 процента от бюджета си през 2011 г., когато САЩ спряха финансирането й, след като ЮНЕСКО гласува Палестина да бъде приета за неин член).

Бокова бе изправена пред трудна битка при номинирането си за генерален секретар на ООН. Тя получи подкрепата на страната си от социалистическото правителство още през 2014 г., но то падна малко след това и се говореше, че новите управници предпочитат друга българка - зам.-председателя на Еврокомисията Кристалина Георгиева. В крайна сметка Георгиева оттегли името си, а номинацията получи Бокова. Витаят обаче слухове, че Георгиева може да се завърне в надпреварата.

Някои коментатори изтъкнаха Бокова като ранен фаворит заради опита и в ООН и твърденията за близост с Москва. Някои събития напоследък обаче може да навредят на кандидатурата й.

► Първо, като от вътрешен човек наблюдатели от ООН имаха високи очаквания от изслушването й пред Общото събрание. Някои обаче имаха усещането, че представянето й бе разочароващо и недостатъчно по същество. Аз например бях изненадана, когато на въпрос как ще засили комуникацията в ООН тя призна, че не е мислила за това.

► Второ, Бокова е обвинявана, че неправомерно е назначила бразилска служителка на висок пост в ЮНЕСКО. Твърди се, че обвиненията са били предизвикани от разследване, за чието започване през 2015 г. е помогнал британският посланик в ЮНЕСКО. Говорителят на Бокова отрече твърденията, но някои се чудят дали отношението на Лондон към дейността й няма да навреди на нейната кампания.

 

Външен човек - Весна Пусич (Хърватия)

 

Весна Пусич е прозападна, но не знае френски език. Снимка ЕПА/БГНЕС

От друга страна, хърватката Весна Пусич има голям опит, но е подчертано външен човек за ООН. В тази си роля тя се зарече да елиминира жаргона на ООН, като се пошегува:

"През половината от времето нито един човек, който е с всичкия си, не може да разбере какво говорят тези хора."

Родена през 1953 г., Пусич израства в Загреб в семейството на интелектуалци, в което по думите й политическите и културните дебати на масата по време на вечеря са били нещо нормално. Социолог по образование, тя получава бакалавърска степен (1976 г.) по социология и философия и докторска степен (1984 г.) по социология в университета в Загреб. Пусич започва научната си кариера, като се издига от изследовател до доцент  по социология. От млади години се занимава и със социална дейност, като е съосновател на първата феминистка организация в бивша Югославия. По-късно оглавява мозъчен тръст, занимаващ се с насърчаване на мира в региона.

Пусич влиза в политиката първо като партиен лидер и депутат, а след това като първи вицепремиер и министър на външните работи и европейските въпроси. През 2007-2011 г. оглавява Хърватския национален комитет за наблюдение на преговорите за влизане в ЕС и смята за едно от върховните си постижения приемането на страната в Съюза през 2013 г. В момента Пусич е зам.-председател на хърватския парламент. Тя бе номинирана за генерален секретар на ООН от сдалия властта хърватски премиер (Зоран Миланович - б.р.) въпреки неяснотите около позицията на дошлото след него на власт правителство за нейната кандидатура. Пусич е по-малко активна публично от някои други кандидати и сама си плаща самолетните билети и хотелските нощувки по време на кампанията.

Вместо да изтъква липсата си на опит в ООН, Пусич се очертава като един вид "конфликтен вътрешен човек". Тя изтъква, че опитът й на човек, живял в мир и война в страна, която хем е получавала, хем е давала помощи за развитие, е създала у нея чувството на разбиране и съпричастност, което е важно в ООН.

"Може би е твърде много да се очаква, че един генерален секретар може да промени страните. Но много би помогнало, ако той моге да разбере и знае какво означава да говориш с хората в една старна или да се сблъскаш със ситуацията в една страна преди или по време на конфликт", казва тя.

Повечето от изявлението на Пусич по време на изслушването й пред Общото събрание на ООН бяха, честно казано, незабележими. Представянето й обаче бе белязано от малко на брой страстни и конкретни призиви. В един от ярките моменти тя заяви, че никога не е виждала организация или човек, които да не са несъвършени, и че да признаеш проблемите на една организация е част от подготовката да работиш с нея. Отявлен защитник на равенството между половете и правата на хората с нетрадиционна сексуална ориентация, Пусич не се разколеба дори когато Саудитска Арабия я предупреди да не налага социалните си ценности на другите, като изтъкна, че поставянето на преден план на спорни въпроси не е заплаха, а по-скоро служи като "храна за мисълта".

Докато Пусич е дълбоко уважавана в дипломатическата общност, няколко коментатори намекват, че защитата й на хората с нетрадиционна сексуална ориентация и подчертано прозападната биография може да й струват подкрепата от страна на Русия. Освен родния си хърватски, тя говори английски и немски. Незнанието на френски обаче може да повдигне въпроси от страна на Париж, който по традиция настоява генералният секретар да знае френски (макар езиковите мъки на Бан Ки Мун да показват, че Франция дава заден ход в това изискване). Въпреки това един наблюдател в ООН казва, че Пусич дори е подхвърлила, че не вярва да получи този пост.

 

Поглед напред

 

При всички положения ще бъде важно събитие генерален секретар на ООН да стане или вътрешен, или външен човек. Бившият генерален секретар Кофи Анан - единственият в историята, избран сред редиците на ООН, се облагодетелства от дълбокото си разбиране на културата и вътрешните дела на ООН. Но лоялността му към Организацията го накараха да си затваря очите за недостатъците. Като външен човек настоящият генерален секретар Бан Ки Мун донесе някои нови перспективи. Той обаче зае поста, без да разбира напълно протокола на ООН и почти незабавно се сблъска със страните членки, когато въведе структурни реформи без обичайните консултации.

Въпреки че Бокова и Пусич безспорно имат качества за поста, макар и по различни начини, в крайна сметка може и нито една от двете да не се възкачи на най-високото стъпало в ООН. Ще научим повече по въпроса дали Бокова може да се пребори с критиките срещу нея или дали Пусич може да изпъкне по-силно към края на юли, когато се очаква Съветът да започне процеса на индивидуални консултации.

------

* Авторката е австралийска журналистка. Препечатваме коментара й от местното издание "Интърпритър". Заглавието е на Клуб Z.

 
Според някои наблюдатели Ирина Бокова е разочаровала при изслушването й в ООН. Снимка ООН

Надпреварата за генерален секретар на ООН се нагорещява с втория кръг от изслушвания, насрочен за 7 юни, а със скорошната номинация на аржентинката Сусана Малкора и словака Мирослав Лайчак броят на официалните кандидати стана 11. Последната дума, както и преди, имат петте постоянни членки на Съвета за сигурност, и макар те обикновено да крият кардите си, слуховете край централата на ООН в Манхатън гласят, че Великобритания не е впечатлена от първоначалната група източноевропейски кандидати.

БОКОВА НЕ ОТГОВОРИ В ООН НА ВЪПРОС ЩЕ СЕ АНГАЖИРА ЛИ СЪС СПАЗВАНЕТО НА ТЕРИТОРИАЛНАТА ЦЯЛОСТ НА УКРАЙНА

Докато коментаторите публикуваха подробно важните фактори в надпреварата, свързани с пола и географията, трябва да бъде направена и разлика между вътрешните и външните хора в ООН, всеки от които си има своите "за" и "против". С продължаващото все още състезание си струва да погледнем по-отблизо двама от кандидатите - един вътрешен и един външен човек в ООН, за да видим какви са техните перспективи.

 

Вътрешен човек - Ирина Бокова (България)

 

Българката Ирина Бокова използва своя значителен опит от ООН в кампанията си. Тя е генерален директор на Организацията на ООН за образование, наука и култура (ЮНЕСКО) от 2009 г. Родена през 1952 г., Бокова израства в София във видно и влиятелно комунистическо семейство, което повдига някои въпроси около кариерата й. Бащата на Бокова е бил главен редактор на водещия в страната комунистически вестник ("Работническо дело" - б.р.), а тя е влязла млада в комунистическата партия. Тя признава този факт, но пояснява, че е било по необходимост, а не по избор. През 2009 г. тя заяви пред един журналист (от в. Ню Йорк таймс - б.р.):

"През целия си живот съм показвала, че подкрепям политическата трансформация в моята страна. Нямам от какво да се срамувам"

Подобно на други деца на елита, Бокова е учила в Московския държавен институт за международни отношения, където получава магистърска степен през 1976 г. Освен своя роден български, тя говори английски, френски, испански и руски.

През 1978 г. Бокова постъпва в Министерството на външните работи и малко по-късно отива на работа в мисията на страната си в ООН в Ню Йорк и като делегат на Конференцията на ООН по правата на жените. Като депутат (1990-1991 и 2001-2005 г.) тя се бори за членството на България в ЕС и НАТО и участва в изработването на нова конституция. Между депутатските си мандати Бокова е временно изпълняваща длъжността външен министър, а след това - едновременно посланик във Франция, Монако и Юнеско (2005-2009).

КАК БОКОВА НАЗНАЧАВА БРАЗИЛСКА „КАЛИНКА“ В ООН

Като шеф на ЮНЕСКО Бокова събира нееднозначни отзиви за себе си. Някои похвалиха енергията и ангажираността й към Организацията, в която тя се фокусира върху половата равнопоставеност и образованието за всички, като същевременно се бореше срещу расизма, антисемитизма и екстремизма. Други разкритикуваха управленските й качества и подхода й по отношение на финансовата криза в ЮНЕСКО (когато Организацията загуби 22 процента от бюджета си през 2011 г., когато САЩ спряха финансирането й, след като ЮНЕСКО гласува Палестина да бъде приета за неин член).

Бокова бе изправена пред трудна битка при номинирането си за генерален секретар на ООН. Тя получи подкрепата на страната си от социалистическото правителство още през 2014 г., но то падна малко след това и се говореше, че новите управници предпочитат друга българка - зам.-председателя на Еврокомисията Кристалина Георгиева. В крайна сметка Георгиева оттегли името си, а номинацията получи Бокова. Витаят обаче слухове, че Георгиева може да се завърне в надпреварата.

Някои коментатори изтъкнаха Бокова като ранен фаворит заради опита и в ООН и твърденията за близост с Москва. Някои събития напоследък обаче може да навредят на кандидатурата й.

► Първо, като от вътрешен човек наблюдатели от ООН имаха високи очаквания от изслушването й пред Общото събрание. Някои обаче имаха усещането, че представянето й бе разочароващо и недостатъчно по същество. Аз например бях изненадана, когато на въпрос как ще засили комуникацията в ООН тя призна, че не е мислила за това.

► Второ, Бокова е обвинявана, че неправомерно е назначила бразилска служителка на висок пост в ЮНЕСКО. Твърди се, че обвиненията са били предизвикани от разследване, за чието започване през 2015 г. е помогнал британският посланик в ЮНЕСКО. Говорителят на Бокова отрече твърденията, но някои се чудят дали отношението на Лондон към дейността й няма да навреди на нейната кампания.

 

Външен човек - Весна Пусич (Хърватия)

 

Весна Пусич е прозападна, но не знае френски език. Снимка ЕПА/БГНЕС

От друга страна, хърватката Весна Пусич има голям опит, но е подчертано външен човек за ООН. В тази си роля тя се зарече да елиминира жаргона на ООН, като се пошегува:

"През половината от времето нито един човек, който е с всичкия си, не може да разбере какво говорят тези хора."

Родена през 1953 г., Пусич израства в Загреб в семейството на интелектуалци, в което по думите й политическите и културните дебати на масата по време на вечеря са били нещо нормално. Социолог по образование, тя получава бакалавърска степен (1976 г.) по социология и философия и докторска степен (1984 г.) по социология в университета в Загреб. Пусич започва научната си кариера, като се издига от изследовател до доцент  по социология. От млади години се занимава и със социална дейност, като е съосновател на първата феминистка организация в бивша Югославия. По-късно оглавява мозъчен тръст, занимаващ се с насърчаване на мира в региона.

Пусич влиза в политиката първо като партиен лидер и депутат, а след това като първи вицепремиер и министър на външните работи и европейските въпроси. През 2007-2011 г. оглавява Хърватския национален комитет за наблюдение на преговорите за влизане в ЕС и смята за едно от върховните си постижения приемането на страната в Съюза през 2013 г. В момента Пусич е зам.-председател на хърватския парламент. Тя бе номинирана за генерален секретар на ООН от сдалия властта хърватски премиер (Зоран Миланович - б.р.) въпреки неяснотите около позицията на дошлото след него на власт правителство за нейната кандидатура. Пусич е по-малко активна публично от някои други кандидати и сама си плаща самолетните билети и хотелските нощувки по време на кампанията.

Вместо да изтъква липсата си на опит в ООН, Пусич се очертава като един вид "конфликтен вътрешен човек". Тя изтъква, че опитът й на човек, живял в мир и война в страна, която хем е получавала, хем е давала помощи за развитие, е създала у нея чувството на разбиране и съпричастност, което е важно в ООН.

"Може би е твърде много да се очаква, че един генерален секретар може да промени страните. Но много би помогнало, ако той моге да разбере и знае какво означава да говориш с хората в една старна или да се сблъскаш със ситуацията в една страна преди или по време на конфликт", казва тя.

Повечето от изявлението на Пусич по време на изслушването й пред Общото събрание на ООН бяха, честно казано, незабележими. Представянето й обаче бе белязано от малко на брой страстни и конкретни призиви. В един от ярките моменти тя заяви, че никога не е виждала организация или човек, които да не са несъвършени, и че да признаеш проблемите на една организация е част от подготовката да работиш с нея. Отявлен защитник на равенството между половете и правата на хората с нетрадиционна сексуална ориентация, Пусич не се разколеба дори когато Саудитска Арабия я предупреди да не налага социалните си ценности на другите, като изтъкна, че поставянето на преден план на спорни въпроси не е заплаха, а по-скоро служи като "храна за мисълта".

Докато Пусич е дълбоко уважавана в дипломатическата общност, няколко коментатори намекват, че защитата й на хората с нетрадиционна сексуална ориентация и подчертано прозападната биография може да й струват подкрепата от страна на Русия. Освен родния си хърватски, тя говори английски и немски. Незнанието на френски обаче може да повдигне въпроси от страна на Париж, който по традиция настоява генералният секретар да знае френски (макар езиковите мъки на Бан Ки Мун да показват, че Франция дава заден ход в това изискване). Въпреки това един наблюдател в ООН казва, че Пусич дори е подхвърлила, че не вярва да получи този пост.

 

Поглед напред

 

При всички положения ще бъде важно събитие генерален секретар на ООН да стане или вътрешен, или външен човек. Бившият генерален секретар Кофи Анан - единственият в историята, избран сред редиците на ООН, се облагодетелства от дълбокото си разбиране на културата и вътрешните дела на ООН. Но лоялността му към Организацията го накараха да си затваря очите за недостатъците. Като външен човек настоящият генерален секретар Бан Ки Мун донесе някои нови перспективи. Той обаче зае поста, без да разбира напълно протокола на ООН и почти незабавно се сблъска със страните членки, когато въведе структурни реформи без обичайните консултации.

Въпреки че Бокова и Пусич безспорно имат качества за поста, макар и по различни начини, в крайна сметка може и нито една от двете да не се възкачи на най-високото стъпало в ООН. Ще научим повече по въпроса дали Бокова може да се пребори с критиките срещу нея или дали Пусич може да изпъкне по-силно към края на юли, когато се очаква Съветът да започне процеса на индивидуални консултации.

------

* Авторката е австралийска журналистка. Препечатваме коментара й от местното издание "Интърпритър". Заглавието е на Клуб Z.

Коментари

Анонимен's picture
Анонимен

рендето

На мен Пусич ми допада повече
Анонимен's picture
Анонимен

Тошо Бицепса

тъка е
Анонимен's picture
Анонимен

бокова НЕ Е МОЙ ИЗБОР! Лондон не иска Бокова за шеф на ООН 30/05/2016 Клуб Z *** AFP: Франция ще подкрепи Хелън Кларк ***Манюел Валс: Франция ще подкрепи кандидатурата на Хелън***\"Кориере дела Сера\": Хелън Кларк е фаворит за шеф на ООН -МЕДИАПУЛ
Анонимен's picture
Анонимен

Сия

Геополитическата коректност да се търси кандидат от Източна Европа може би ще се окаже непреодолима пречка за най-компетентния и подходящ кандидат - Хелън Кларк.
Анонимен's picture
Анонимен

То пък кой ли го иска този караконджул... освен путя...
Анонимен's picture
Анонимен

Ядец за агентгоцевите и кремълски лакеи!

Рубладжиите в Блъгария, путинови лакеи, безродници и продажници, каквито впрочем винаги са били комунистите, начело, естествено с доносника на ДС - агент Гоце Първанов, ледван отвратителния мерзавец - Соломоновото Паси, познат с прякора "Калигула" заради голямата му слабост към перверзни оргии, както и бившия "върл антиконунист" - Дачковия Яворчо, който, много странно наистина, със зъби и нокти защитава дъщерята на мракобесника Георги Боков, главен редактор на червения парцал "Работническо дело", комунистически терорист, изверг, садист и убиец! Наистина, много странно обръщане на палачинката от страна на Дачковия Яворчо! Защото точно ТОЙ, само преди няколко години, беше описал в това си сайтче - "Гласове" с пълни подробности, дадени от очевидци, с каква нечувана жестокост "Боката", татко й на СИКаджийско-БеСеПарско-сарайската кандидатка за Генерален секретар на ООН, собственоръчно е убил големия художник Райко Алексиев! Там Дачковия Яворчо описваше, как извергът е скачал с милиционерските си ботуши по гърдите и тестисите на Райко Алексиев! Да, ама не! Явно, Боковата Иринка и на него е обещала някакъв добре платен пост в администрацията на ООН! Както на кобургския лакей - Соломоновото Паси и на женицата му Герганка - прочута майсторка на качествени свирки! Само че - ядец! И Соломоновото Паси, и женицата му Герганка, и Дачковия Яворчо, и още някои съратници на агент Гоце, трябва да започнат вече да си разопаковат куфарите! Няма да им се отвори парашутът! Дъщерята на комунистическия убиец вече е отсвирена и ще гледа ООН през крив макарон!
Анонимен's picture
Анонимен

Значи освен за джиповете, да благодарим на Камерън и за тази позиция? Благодаря, Дейвид!
Анонимен's picture
Анонимен

не

англичаните не вярвам открито да застанат срещу Бокова, а и рискуват пълна изолация. Като прибавим, че са проблематични и заради Брекзита, Лондон не е в състояние да отвори поредния фронта за игра на инат срещу целия свят. Вероятно тяхната позиция е да уязвят и блокират ООН като организация, за да намалят влиянието на Русия и Китай по изкуствен начин, но не вярвам САЩ да подкрепят подобен неоколониален подход. Въобще Лондон потъва много сериозно.
Анонимен's picture
Анонимен

Лондон потъва, Бокова изплува, един мармот завива шоколад.
Анонимен's picture
Анонимен

не

ами четох, че Ирландия също смята да въведе граничен и визов контрол за Англия при Брекзит. Ако това не е потъване, не знам кое е?!
Анонимен's picture
Анонимен

111

Русия няма място в Съвета за сигурност на ООН. Реалностите вече са други. Или да я махат оттам или да разтурят оон-то. В този формат организацията е контрапродуктивна.
SRQBoyboy's picture
SRQBoyboy
SRQBoyboy

SRQBoyboy

Точно така!Още не е късно ООН да бъде пратено по дяволите. Достатъчно е САЩ да спрат парите, които са лъвски пай в бюджета на тази ръждясала организация, и тя ще отиде в историята. Нека някой ми посочи нещо положително, което е било свършено от ООН?
Анонимен's picture
Анонимен

Вл. Влад.

хахахахахахаха. Англия що не пробва и ООНекзит!!!! Лонодно става смешен. След Фараж и Джонсън, атаката срещу ЕС, сега и срещу ООН, просто превръщат Лондон в посмешище за света. Едва ли някой е сънувал, че ГОРДАТА Британска империя ще има толкова тъжен и трагичен завършек!
Анонимен's picture
Анонимен

ами

ако не сте забелязали, единствения приятел на Камерън в ЕС е Бойко Борисов. Така че Бойко си пази територията и иска всячески да провали Бокова.
Анонимен's picture
Анонимен

Вьронер

абе манете ги тия хървани. Е питайте сърбите за тях. Това е коварна нация. Един път пътувах до Австрия, през Сърбия, Хърватия и Словения. Единствето място, на което ме излъгаха беше в Хърватска(вместо евро на монети ми върнали техните пари). Хърватите не са дораснали още, за да се целят толкова високо.
Анонимен's picture
Анонимен

Иван

Този цирк ООН, отдавна, много отдавна трябваше да се закрие, защото е ужасна безсмислица и простотия.
Анонимен's picture
Анонимен

111

"Като депутат (1990-1991 и 2001-2005 г.) тя се бори за членството на България в ЕС и НАТО"-Господи с кого ли се е борила?:)))
SRQBoyboy's picture
SRQBoyboy
SRQBoyboy

SRQBoyboy

Нейният брат Филип Боков, сега посланик в Черна гора, като висш функционер в неокомунистическата партия БСП бе е дин от най-върлите противници за приемането на България в НАТО. Червените бабички като чуеха НАТО кълняха мръсно. После се направиха на пронатовци. Освен това не бива да се забравя, че точно заради прекомерно лявата резба на ЮНЕСКО, САЩ напуснаха организацията. Никак не е трудно да се прогнозира, че Бокова няма шанс. Целия този пушек около нейната кандидатура въсщност е реклама за деваливиралата политически БСП - вижте ни - имаме кандидат за пост №1 в ООН.
Анонимен's picture
Анонимен

Мементо

Ами очевидно бяханужни усилия , за да влезем в тези организации
Анонимен's picture
Анонимен

Калина

Еее, увличате се, Club Z, във фантазиите си. Нищо такова не казва авторката в статията си. Ето оригиналът: http://www.lowyinterpreter.org/post/2016/05/30/UN-secretary-general-race-Sizing-up-Bokova-and-Pusic.aspx

Жалко е, когато зорлем българи застават срещу българи, до степен да изопачат написан текст!
Анонимен's picture
Анонимен

Иван

Само преди два дни в Лондон обявиха Бокова за най-подходящият кондидат за ООН: http://www.cross.bg/bokova-generalen-sekretar-1509344.html#axzz4A8l4hgSZ

Или Клуб Z са пропуснали тази новина? Или не им отърва? Та си слагат заглавия както им дойде. Само че не вярвам да е от обикновено малоумие. Поръчица ми намирисва тука.
SRQBoyboy's picture
SRQBoyboy
SRQBoyboy

SRQBoyboy

Нито лондон нито вашингтон искат Бокова за шеф на ООН. Това, което си написал Иване е пълна глупост. Освен това да цитираш Cross за източник е все едно да кажеш, че си чул "достоверна новина" в трамвая.
Анонимен's picture
Анонимен

Методи

Никъде в статията не пише това, което е изведено в заглавието“Пак ни баламосват тук
Анонимен's picture
Анонимен

Здравко Петров

Кристалинчовците пак са се отдали на свободни съчинения тук.Голям зор да пратим агент на ДС за българска номинация ама не би
Анонимен's picture
Анонимен

Стефка Попова

Апропо "назначението" на бразилката се оказа редовно след проверката, но Клуб З все не успява от месеци да стигне до тази "новина".Защо ли?
Анонимен's picture
Анонимен
Анонимен

анонимен

Бокова няма да бъде избрана.Всички разбраха що за матрьошка е Бокова и само нашите(българските) комунисти я искат по заповед на Кремъл.
SRQBoyboy's picture
SRQBoyboy
SRQBoyboy

SRQBoyboy

Какво беше и си остана МГИМО? Ковачница на кадри за КГБ. Голяама част от висички чуждестранни студенти са били вербувани от злвещата съветска тайна служба. Бокова не прави изключение. Освен това за баща и е казано само, че е бил шеф на Работническо дело. Преди да стане такъв, непосредствено след 9/9/1944 г Боков лично е разстрелял "врагове на народа" без съд и присъда като мръсен комунистически терорист.
Анонимен's picture
Анонимен

Аз също, комунистически уруд, дъщеря на убиец
Анонимен's picture
Анонимен

И

К,во ?
Това ООН да ме е филиал на Англия и МИ6 . Слагат се аегументи ,които сме ги чували стотици пъти в България. Даже и незнам дали не се слагат обратното в устата на някой журналист ?
1.Как се става Шеф на ЮНЕСКО ,ако нямаш качества ...това първо.
2. Как се избира шеф на ООН ,ако няма съгласие между петорката на ВЕЛИКИТЕ ??
Анонимен's picture
Анонимен

Й

Абе, идиот?! Ти за Съвета за сигурност чувал ли си, бе?!...

Най

Следвайте ни

 
 

Още по темата

Още от категорията