Продажбата на "малката" банка на Цветан Василев - ТБ „Виктория“, която бе част от групата на КТБ, се отлага за след стрес тестовете. Това съобщиха от Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) и обявената в несъстоятелност КТБ.

След като са се запознали с препоръките на подуправителя на БНБ, ръководещ управление „Банков надзор“ и на консултанта по продажбата на ТБ „Виктория” ЕАД  – АФА ООД, синдиците на „Корпоративна търговска банка” АД са взели решение срокът за подаване на писма за интерес във връзка с продажбата на 100% от капитала на ТБ „Виктория” ЕАД и цялостната експозиция на едноличния собственик на капитала към банката да се удължи до 1 месец след оповестяването на резултатите от провеждащия се преглед на качеството на активите на банковия сектор.

Преди време се оказа, че квесторите на Търговска банка "Виктория", които влязоха в трезора след краха на КТБ, са получили възнаграждение от 165 000 лв. за шестте месеца от 2014 г., през които са управлявали банката. Така средномесечното възнаграждение на двамата квестори - Божидар Аршинков и Христина Стамова, е около 13 750 лева.

През март т. г. бе обявено, че ще бъде направен нов информационен документ за потенциалните инвеститори, които имат интерес към покупката на банката. На 7 декември м.г. ФГВБ упълномощи синдиците на КТБ да започнат процедура по продажба на 100% от капитала ѝ.

Същият месец консултантът по продажбата АФА ООД подготви и изпратил до потенциален кръг инвеститори маркетингов документ с цел идентифициране на инвеститорски интерес към продажбата и подаване на писма за интерес.

Според синдиците на КТБ през февруари са настъпили съществени положителни промени в капиталовите показатели на банката, което налага и изготвянето на нов маркетингов документ. Заедно с придружително писмо той ще бъде обявен на сайта на КТБ, Фонда за гарантиране на влоговете и ТБ "Виктория" на 16 март.

ТБ "Виктория", която е бившата "Креди Агрикол България", беше купена от КТБ малко преди трезорът да бъде затворен през юни 2014 г.