"Трябва да кажем на французите истината."

Ален Жюпе се разхожда из новия Град на виното - музея, построен във формата на декантер, с площ от над 3000 квадратни метра, с интерактивна изложба, видео и зали за дегустация. Кметът на Бордо готви шокова терапия за страната. Превърнал се във фаворит на кандидат-президентската надпревара, той иска да промени продължителността на работната седмица от 35 на 39 часа, да върне пенсионната възраст на 65 години, да повиши ДДС, за да бъдат финансирани субсидиите за семействата, да отмени данъка имоти.

"Ще направим всичко през първите сто дни", обещава Жюпе. За разлика от Франсоа Оланд, който чака четири години, за да представи трудовата реформа.

"Убеден съм, че Франция може да се възстанови, безработицата не е фатална", допълва Жюпе в разговор пред в. "Република".

Под управлението на Ален Жюпе Бордо се превърна в перла на туризма с 6 милиона посетители годишно. След като стана кмет, Жюпе разруши промишлените сгради, облагороди територията на десния бряг на река Гарона и построи крайбрежна улица, дълга 8 километра. Той махна колите и построи три трамвайни линии в историческия център.

"Преди 20 години имахме чувството, че живеем в заспал град, днес наблюдаваме впечатляващ динамизъм", казва зам.-председателят на Градския съвет Стефан Дело.

Сегашното протестно движение е дежа вю за Жюпе. През 1995 г., когато той бе премиер, профсъюзите блокираха Франция заради пенсионната реформа. В крайна сметка той трябваше да направи някои отстъпки.

"Настана време за епохални промени", заявява Жюпе, който се стреми да създаде "щастлива идентичност" на Франция вместо днешната ксенофобска, носталгираща и "нещастлива" страна.

Елегантният Бордо е на върха на класацията за качество на живот благодарение на обновяването на града, ефективните служби, близостта до морето и планините. От началото на ХХI век досега в града са пристигнали 40 000 жители, включително от Париж. Демографското движение ще нараства и през лятото на 2017 г., когато за да се стигне да гара "Монпарнас" багодарение на скоростните влакове ще трябват два, а не три часа.

Столицата става все по-близка за Жюпе, но в политиката една година е цяла вечност. Главната битка ще се проведе през ноември на първичните избори, когато той ще трябва да победи Никола Саркози. Тези двамата се стремят към реванш. Жюпе трябва да измие позора на изключването от политическия живот, когато през 2004 г. той бе осъден условно за разхищение на държавни средства. Саркози иска да забрави за поражението през 2012 г.

"Мисля, че страната все още има нужда от мен", казва Жюпе.

Той никога не е бил скромен. На 7-годишна възраст е искал да стане папа. Ной той се задоволи с постовете на премиер, на секретар на партията и два пъти на външен министър. липсва му само Елисейският дворец. Той се кандидатира на 71-годишна възраст. При посещението си на новия музей той предпочита да цитира Цицерон:

"Хората са като виното - някои се подобряват с възрастта.“

-----

* Авторката е кореспондент в Париж на италианския вестник "Република", откъдето препечатваме статията.