Присъдата на Златомир Иванов е изтърпяна чрез приспадане на задържането му под стража и домашен арест, съобщиха от Софийска градска прокуратура.

След като се запозна с материалите по наказателното дело срещу Златомир Иванов и други лица, по което с решение на ВКС от 19 май същият е осъден и му е наложено наказание - 6 години и 6 месеца лишаване от свобода при „строг режим“ и след изискване на необходимите документи от МВР, НСлС и следствените арести, СГП установи, че присъдата на Иванов не подлежи на изпълнение, съобщиха от градското обвинение.

Общият период от време, през което Златомир Иванов – Златко Баретата е бил с мярка за неотклонение “задържане под стража“ и „домашен арест“, покрива размера на наказанието, определено с присъдата, изчисляват обвинителите (присъдите се постановяват от съда, но е задължение на прокуратурата да ги привежда в изпълнение, б.р.).

ФИНАЛНО: БАРЕТАТА Е НАРКОБОС, ЩЕ ЛЕЖИ 6 Г. И ПОЛОВИНА

 

За какво става въпрос?

 

Както е известно, докато се точеше многогодишната съдебна сага срещу него, бившият спецполицай от 2009 г. беше  в различни периоди в следствения или под домашен арест. През това време законодателството се е изменяло.

Проблемът е как се изчислява един ден домашен арест - дали 1:1 като един излежан в затвора, или както е променен по-късно НК - 2 дни вкъщи се зачитат за един в затвора.

След като го призна окончателно за виновн на 19 май, ВКС потвърди присъдата от 6 г. и 6 месеца на Баретата като ръководител на банда за наркоразпространение. И стана ясно, че пресмятането няма да е лесно - особено като се има предвид, че има тълкувателно решение по въпроса на ВКС от 2010 г. и че прокуратурата е длъжна да приложи най-благоприятния за осъдения вариант.

При вземане на решение за привеждане на присъдата в изпълнение и наличие на търпим остатък от нея СГП е приложила най-благоприятния закон,... като е зачела времето на изтърпяване на мярката за неотклонение „задържане под стража“ и „домашен арест“ в съотношение 1:1 - един ден „задържане под стража“ се зачита за един ден „лишаване от свобода“ и един ден „домашен арест“ се зачита за един ден „лишаване от свобода“, поясняват от прокуратурата.

Тъй като чрез извършеното зачитане наказанието се явява изтърпяно, СГП не е изпратила за изпълнение присъдата на Иванов и е уведомила за това Софийски градски съд.

В момента срещу бившия командос има и друго дело за същото - ръководство на организирана престъпна група за наркоразпространине.

СПЕЦСЪДЪТ: ЗЛАТКО БАРЕТАТА НЕ Е РЪКОВОДИЛ ПРЕСТЪПНА ГРУПА

По него Специализираният съд оправда Иванов, но прокуратурата обяви, че ще протестира.