"Абсолютно съм сигурен, че ще се върна в Русия."

Това заявява руският опозиционер Михаил Ходорковски в ексклузивно интервю за телевизия "Юронюз". То ще бъде излъчено тази вечер, а програмата цитира кратки части от него.

Изгнанието в чужбина само увеличи решителността му, отбелязва "Юронюз". И припомня, че някогашният най-богат руснак бе хвърлен в затвора през 2003 г. Той изкара в различни лагери общо 10 години, след което бе помилван от Путин и замина в чужбина.

Потенциалното завръщане на Ходорковски в Русия обаче в момента е още по-трудно, отколкото преди. През декември 2015 г. конфликтът му с Кремъл отново се разгоря. Някогашният олигарх бе обвинен задочно за две убийства в края на 90-те г. на ХХ век. Той отхвърля обвиненията и твърди, че те са политически мотивирани.

Изглежда, и това няма да спре 52-годишния Ходорковски, който от чужбина твърдо стъпи на политическата арена и с фондацията си "Отворена Русия" трескаво работи за постигането на целта си. А тя е демократичен политически преход в родината му. Човек може да си помисли, че с наближаването на насрочените за септември парламентарни избори този човек изпробва кампанията.

"Не говоря за президента (Путин - б.р.), а за системата, която той въплъщава. Мисля, че Русия заслужава нещо по-добро", казва Ходорковски.

И добавя:

"Днес нашата задача е да съберем екип, който ще може да извърши необходимите реформи в преходния период, за да организира първите честни избори. Настоящата ми задача е да създам този екип."

Ходорковски обаче не иска да бъде тормозен с въпроси дали смята да се бори срещу Путин за президентския пост, а още по-малко - дали Крим трябва да бъде върнат на Украйна.

"Трябва ни решение на този проблем и това решение несъмнено трябва да вземе предвид мнението на хората, живеещи в Крим, но също така на руските и украинските граждани", отговаря олигархът.

Русия има мрачна слава, когато става дума за убийствата на опозиционери. Ходорковски обаче не взема насериозно тази опасност.

"Вижте, аз прекарах 10 години от живота ми в лагерна барака. Бях наръган с нож и можех да бъда убит всеки ден по най-обикновена заповед от Кремъл. Където и да съм днес, смятам, че съм на по-сигурно място, отколкото тогава, така че изобщо не мисля за това", казва той.

Опозиционерът изгнаник не изглежда склонен да си спомня за времето, прекарано в затвора, макар да се надява, че руснаците ще оценят как опитът му там го е променил и от олигарх го е превърнал в човека, който той е днес:

"Много се надявам хората да ме виждат като човешко същество, каквото съм сега, след 10 години в затвора и след това, което аз наричам изгнание"

Ходорковски твърди, че хвърлянето му в килия му е позволило да гледа на събитията в дългосрочен план.

"Прекарах 10 години в затвора при тежки условия. Естествено, израснах там. Затворът ми позволи да преосмисля себе си. Времето вече няма това значение за мене, каквото имаше преди."

Ако четем между редовете, за Ходорковски революцията няма да се случи тази нощ в Русия, но когато се случи, той иска да бъде в нейния център, заключава "Юронюз".