Американската банка Goldman Sachs привлече повече от четвърт милион кандидатури от студенти и дипломиращи се за обявени свободни позиции ппрез лятото, което отхвърля тезата за "изтичане на мозъци" от банковия сектор, пише в. "Файненшъл таймс".

От 2012 г. броят на кандидатурите се е увеличил с 40%, показва статистиката. И все пак трябва да се обърне внимание, че в много случаи един човек кандидатства за няколко свободни позиции.

Огромното количество кандидати показва силният интерес към банкерската професия, който се наблюдава и в други институции. От банката JPMorgan казват, че наемат една 2% от кандидатите, които са завършили обучение, докато при Citigroup процентът е малко по-висок.

Конкуренцията за професията на инвестиционен банкер или финансов анализатор е много голяма, защого след колапса на Bear Stearns и Lehman Brothers по време на финансовата криза намаля и броят на инвестиционните банки.

Според компаниите за набор на кадри има сериозна промяна и в работния модел на банките, които за разлика от силно натоварения режим, познат от много филми за Уолстрийт, вече въвеждат по-балансирана форма на заетост. Преди седмица UBS, Credit Suisse и Morgan Stanley заявиха, че въвеждат все повече насочени към служителите практики като свободни часове за лични занимания, безплатни посещения в клуб петък вечер, както и сабатикъли (дълги отпуски за "презареждане").