Британският драматург Питър Шафър, получил „Оскар“ за „Амадеус“ и автор на „Еквус“, почина на 90-годишна възраст. Сър Питър е бил на посещение в Ирландия и е починал в дома на племенничката си Кресида, казва агентът му, цитиран от Би Би Си.

Питър Шафър спечели театралната награда „Тони“ и за „Амадеус“, и за „Еквус“. В последната постановка на „Еквус“ главната роля беше поверена на актьора от „Хари Потър“ Даниъл Радклиф. За Радклиф това е дебют в Уест Енд.

Директорът на британския Национален театър Руфъс Норис описва Питър Шафър като „един от големите писатели на своето поколение“ и добавя:

„Националният театър имаше огромен късмет заради плодотворната си и творческа връзка с него. Пиесите, които той остави, са трайно наследство.“

Шафър е създал още „Черна комедия“, „Летис и Лавидж“, „Кралският лов за слънцето“ и „Упражнение за пет пръста“.

Актьорът Саймън Калоу, участвал и в постановка, и във филмовата версия на „Амадеус“, а изпълнявал и роля в „Еквус“, си спомня за сър Питър като много ловък автор, знаещ как да задържи вниманието на публиката.

„Докато съм жив, няма да забравя двете години, в които Пол Скофийлд, Фелисити Кендъл и аз правехме „Амадеус“ – казва той. – Никога не е имало представление, в което публиката да не бъде напълно пленена – и дължим това на чистия, инстинктивен гений на Питър за театър.“

„Еквус“ и „Амадеус“ са играни за първи път от Националния театър съответно през 1973-а и 1979-а, преди да минат през Уест Енд и Бродуей. Роли в „Еквус“ са изпълнявали артисти като Антъни Хопкинс и Ричард Бъртън. Пиесата печели наградата „Тони“ два пъти – веднъж още през 1975-а и втори път през 2009-а, когато постановката с Радклиф заминава за Ню Йорк. Това е историята на психиатър, поел случая на тревожен млад мъж, ослепил шест коня. Филмовата версия отново включва Бъртън и получава три номинации за „Оскар“, включително за най-добър сценарий на сър Питър.

„Амадеус“ е биографично произведение за живота на Моцарт, филмирано от Милош Форман. Том Хълк изпълнява ролята на Моцарт, а Мъри Ейбрахам – придворния композитор Антонио Салиери. През 1985-а филмът печели осем „Оскар“-а, включително за най-добър филм и за най-добър сценарий за Шафър. Продукцията разказва за личното и професионално съперничество между Волфганг Амадеус Моцарт и Салиери. Пиесата взима пет награди „Тони“ на Бродуей, включително една за сър Иън Маккелън в ролята на Салиери.

Чичестърският театрален фестивал през 2014-а беше открит с нова постановка на „Амадеус“ с участието на Рупърт Евърет като Салиери и Джошуа Макгуайър като Моцарт.

„Амадеус“ отново ще бъде поставен през октомври 2016-а в Националния театър. Лушън Мсамати ще играе ролята на придворния композитор Салиери, а симфоничният оркестър „Саутбанк“ ще акомпанира на живо.

Сър Питър е роден в Ливърпул през 1926-а. Образованието си получава в Тринити колидж, Кеймбридж. Получава рицарско звание.

От неговото семейство живи са брат му Брайън, племенниците Майло и Марк, племенничките Кресида и Клаудия, чийто баща и близнак на сър Питър, драматургът и сценарист Антъни Шафър, почина през 2001-а.

Семейството и приятелите му заявяват, че са искрено благодарни на персонала в болницата „Бон секур“ и хосписа „Меримаунт“ в Корк за внимателните грижи към Питър Шафър.

Погребението ще бъде в Лондон.

"Площад "Славейков"