Общо 14 000 евро обезщетение за морални вреди определи Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) на Тенчо Попов, бивш главен секретар на Министерството на финансите, и на съпругата му Антония Попова, софийски нотариус. Това съобщи "Правен свят", цитирайки решение на съда в Страсбург, оповестено днес.

Попов е един от тримата от т. нар. дело "Абсолютен престъпник" заедно с бившия министър Николай Цонев и съдия Петър Сантиров, което се првърна във фиаско за България. Миналата година ВКС окончателно оправда замесените в сагата и дори определи, че бившит шеф на следствието Петьо Петров-Пепи Еврото е извършил класическа провокация към подкуп.

Въпреки това нито прокуратурата, нито ВСС можаха да намерят някаква нередност от купчината скандали, в които се забърка следователят с озадачаващ прякор, и той си тръгна от системата с близо 20 заплати обезщетение.  

Решението на ЕСПЧ е за бруталния показен арест на Попов на 1 април 2010 г. в кантората на жена му на пъпа на София, за последвалия отказ на прокуратурата да разследва полицейското насилие, документирано не само от оператор на МВР, но и от камера в кантората, и за самодоволните изявления на тогавашния министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, в които той предварително произнесе присъда.

"Очевидно става въпрос за вече изградена схема за решаване на съдебно дело в предварително определена посока. Парите, които е носил в себе си Тенчо Попов, е трябвало да стигнат до съдията, за да бъде решено делото на бившия министър Николай Цонев по удобен за него начин", казва тогава Цветанов.

Попов бе арестуван в кантората на бул. "Патриарх Евтимий" в София като заподозрян, че заедно със съдията Петър Сантиров са предлагали подкуп на следователя Петьо Петров, за да се произнесе благоприятно по делото, заведено срещу бившия военен министър Николай Цонев. Арестът е извършен от маскирани въоръжени лица, които нахлуват в офиса на нотариус Попова, където в момента се намира Попов, заедно с две служителки, крещейки "Легни на земята! Ръцете горе!".

Малтретирането е заснето от специално осигурен от МВР операторски екип, а избрани кадри са качени на сайта на МВР и разпространени от всички медии като ексклузивна новина. Полицаите дори не са отчели, че кантората е под видеонаблюдение, въпреки надписа на вратата. Затова видеокамерата на офиса запечатва и как двама от тях сядат на дивана в антрето и победоносно призовават оператора на МВР да ги снима.

Като част от същата "ювелирна акция" тогвашният втори в Софийската градска прокуратура - Роман Василев, нарече Николай Цонев "абсолютен престъпник", докато го арестуваше във ВМА.

След краха на обвинението Цонев също заведе дело срещу България. 

НИКОЛАЙ ЦОНЕВ ПРИЕ СПОРАЗУМЕНИЕ С ДЪРЖАВАТА В СТРАСБУРГ

През септември 2014 г. той прие извънсъдбно споразумение с държвата, която сама предложи да му изплати 15 000 евро.

Третият потърпевш оттогава - Петър Сантиров, през 2015 г. бе възстановен на работа като съдия в СРС и дори веднага повишен в Градския съд. Защото към момента на държавния произвол спрямо него тоа е имал спечелен конкурс за повишение, но не е могъл да встъпи.