Темата за монопола на "Булгартрансгаз" върху газопреносната инфраструктура е била обсъдена на среща между премиера Бойко Борисов и еврокомисаря по въпросите на конкуренцията Маргрете Вестагер.

"България играе голяма роля в амбициите ни за европейски енергиен съюз", заяви Вестагер след продължилата почти 2 часа среща в Министерски съвет. "Важно е за всеки гражданин да има сигурност на доставките и достъпни цени", добави тя.

"Знаете за монополното положение на "Булгартрансгаз". Обяснихме какви мерки сме взели там и че газопреносната система е изключително важна и стратегическа за България задача“, каза премиерът Бойко Борисов.

„Разговаряхме и по проектите и по делата, които имаме, както и за руските тръби, които са на нашето пристанище, обяснихме и процедурите, които течат по "Южен поток", очаквам от ЕК разбиране, помощ, така че по всички спорни теми, мисля, че всички разбрат, че някои от темите не могат да станат веднага и трябва да се прояви разбиране, каза Борисов.

"Решаваме технически проблеми, които от 10 години вървят, да не си напишете заглавия, че са от днеска. Днеска ги решаваме", посъветва вещо журналистите премиерът.