БЕРЛИН - Канцлерката Ангела Меркел да не използва мобилен телефон по време на посещението си в Китай. Такава настойчива препоръка, граничеща със забрана, са отправили експерти от Федералната служба за сигурност на информационната техника, разкриват немските медии.

Меркел отлита днес за Пекин за германо-китайски правителствени консултации начело на внушителна делегация – петима министри, сред които на външните работи, финансите и правосъдието, както и бизнесмени. Те също са били предупредени по възможност да не използват мобилните си телефони, тъй като не е изключено те да бъдат манипулирани.

“Меркел в страната на шпионажа”, написа “Берлинер цайтунг”.

Китай отдавна е обвиняван в кибершпионаж срещу западни правителства и фирми. Миналата година Вашингтон оповести, че по поръчка на Пекин хакери са се добрали до данни на 25 милиона граждани на САЩ – държавни служители, агенти, военни и бизнесмени. Според Белия дом Китай отдавна се е превърнал в най-опасния актьор в областта на кибершпионажа.

Меркел е известна със страстта си да говори по мобилен телефон и да изпраща есемеси. Телефонът й е със специална защита, но стопроцентова такава няма.

Наскоро Федералната служба за сигурност на информационната техника предупреди за опасност от подслушване в рискови държави, сред които са Китай и Русия. Мобилни телефони могат да бъдат манипулирани чрез SIM-картите и то незабелязано. Така разговорите могат да бъдат подслушвани, а есемесите четени.

Що се отнася до визитата на Меркел в Пекин, анализатори очакват от нея твърда позиция. Китай настоява да бъде признат от Европейския съюз за пазарна икономика. В такъв случай обаче биха отпаднали защитните мита върху китайски стоки, което се смята като заплаха за европейските производители. Редица държави от съюза се обявиха против. Пекин реагира гневно и предупреди, че ще обяви търговска война на Европа, ако ЕС не спази ангажимента си до края на годината да признае китайската икономика за пазарна.

Меркел да не се огъва пред Китай, призова Себастиан Хайлман, директор на Института за анализи Merics. Според него всякакви отстъпки пред китайското ръководство биха били погрешен сигнал и в ущърб на германската икономика.