Нова Загора е от градовете с най-красив шадраван. Той се намира пред една от най-красивите общински административни сгради в страната, в която е една от най-луксозните зали за заседания на общинския съвет. Тази сграда може да се похвали също така с едни от най-забележителните дръжки на вратите, наричат ги златни, но не защото са направени от този метал, а заради цената им. Кметът на Нова Загора Николай Грозев е естет. Може и да затъне в заеми общината, но кметът на сваля естетическите си критерии.  Неговите подскачащи води на централния площад са най-хубавите сред всички подскачащи води пред кметските сгради в страната. Той се грижи и за хората от общината, поръси пътищата със захар, за да прогони злото.

Сега си представете, че сте жител на най-големия квартал в Нова Загора. Той се нарича „Шести“. Нарича се още гето. В него живеят между 9 и 10 хиляди жители, това пък е към една трета от населението на града. В този квартал няма водоснабдяване. Няма канализация. Няма улици. Има кал от дъждовете. В дворовете има кладенци с глинено-жълтеникава вода, с която перат, в най-бедните къщи тази вода се използва за пиене и готвене. Добре устроените домакинства имат хидрофор. Цената на това съоръжение е 200 лева, често изгаря и трябва да се смени с ново.

Сега ви моля да си представите, че като жител на този квартал се събуждате. Няма вода. Нито за баня, нито за попара на децата. Най-вероятно нямате и работа. Отивате в центъра на града. А там – шадраван-слънце. Водата, която не може да бъде докарана до квартала с 9-10 хиляди души население, тук блика в изобилие. Направо ти се иска да седнеш да пиеш кафе в центъра и да се наслаждаваш. Само че, ако си жител на квартал „Шести“, няма да можеш. Вече няма надпис, какъвто се срещаше преди години – че тук не се сервира на цигани, но все още забраната витае във въздуха, а и жителите на кв. „Шести“ не правят често опити да проверят дали нещата са се променили в небезизвестната пицария, да речем.

Да се върнем в гетото, където няма асфалт и тротоари, няма вода, няма канализация. Не е станало страшно в едно гето, докато на всеки ъгъл не се продава дрога, казват познавачи на затворените в гета общности. Само че тук има дрога. Не на всеки ъгъл, но на улицата с емблематичното название „Високо напрежение“ само в последната третина на март бяха арестувани двама дилъри на хероин от Стара Загора. Други пък казват, че гетото не е станало много страшно, докато в него няма от „ония мъже с брадите“. Има ги. В квартал „Шести“ в Нова Загора има няколко десетки мъже с дълги бради и толкова жени с плътно завързани около лицата забрадки. 

Дворът на джамията е спретнат и пълен с момчета между 9-10 и 13-14 години. Явно за тях това е място за игра. Имамът е с дълга брада, на тяхната възраст той играел футбол и имал много приятели българчета. Тогава нямало разлика между тях, разказва, но сега градът и гетото са различни светове. 

Председателят на общинския съвет на ДПС Ахмед Бимбаши предпочита да говори с числа: 800 деца от квартала учат в у-ще „Христо Смирненски“, а то е в ужасно състояние. Наскоро са били назначени 160 лични асистенти в социалните грижи, нито един от квартала. Събираемостта на местните данъци е над 90 процента, вода няма. От 29 души общински съветници само един е жител на квартала. Николай Грозев е трети мандат кмет, а е идвал за последен път някога през първия си мандат, за да открие улица „Училищна“. Тогава казал: „Не благодарете на мен, а на вашите съветници от ДПС“. По онова време съветниците от ДПС били третата по големина група след ГЕРБ и БСП. От тях зависела подкрепата за кмета в общинския съвет. Сега съветникът е 1, няма посещения в квартала.

Също толкова сърдити са обаче жителите и на самото ДПС. Разказват: лидерите му подминават Нова Загора, безразлични са към проблемите на хората, за какво да гласуваме, какво са направили за нас, че да гласуваме ?

А бяхме отишли да видим има ли бурки. Не, няма бурки. И наредба на общинския съвет за забрана на бурките няма. Общинският съвет и кметът са толкова безразлични към гетото, така са го зачеркнали от съзнанието си, че даже и в това отношение са го забравили. Не са бурките проблемът на гетото в Нова Загора. Проблемът е, че хората там живеят без вода. Децата ходят в порутено училище. Улиците при дъжд са непроходими. Ако кметовете биваха преценявани не по отскоците на шадраваните и лукса на дръжките на вратите на кабинетите си, а по това как живеят хората в тяхното кметство, Николай Грозев нямаше да има с какво да се похвали.

И докато кметовете си мерят шадраваните, ние започнахме да се питаме: Откъде дойдоха пък тия неграмотни млади хора? След време: Откъде дойдоха дилърите и наркоманите в гетата? По-късно: Откъде се появиха тия с брадите, какви са ония с бурките? 

Какво ще е следващото?