В камерно присъствие - със само 7 членове, днес прокурорската колегия на ВСС издигна без нито дума обсъждане Боряна Бецова от Софийската градска прокуратура в най-високия ранг в системата - прокурор във Върховната касационна прокуратура и Върховната административна прокуратура.

Макар на широката публика да не са известни успехите на редовата обвинителка от Градска прокуратура по "знакови дела", последната й редовна атестация е от май 2014 г., когато получава оценка "много добър" (най-високата в точковата система на ВСС). Рангът е повишаване на място след натрупан стаж, доказан професионализъм и отлична оценка на атестацията.

Коя е Боряна Бецова?

"Боряна Бецова, каква ябълка е?" Това написа в туитър на 26 февруари 2015 г. френският посланик Ксавие Лапер дьо Кабан по повод прокурорката от Софийската градска прокуратура (СГП), на която се падна да води проверката (съчетана с ревизия на доходите от НАП) срещу 4-ма от "Протестна мрежа". Държавното обвинение се задейства след сигнал, подаден от собственика на "ПИК" Недялко Недялков.

Моментът беше бурен и донякъде обнадеждаващ, след като през декември самият Дьо Кабан стартира огромна национална дискусия с израза си за "гнилите ябълки" в съдебната система, визирайки първо съдийката Румяна Ченалова.

14. Проект на решение по предложението на административния ръководител на Софийска градска прокуратура за повишаване на Боряна Димитрова Бецова - прокурор в Софийска градска прокуратура, с ранг ”прокурор в АП”, на място в по-горен ранг „прокурор във ВКП и ВАП”, считано от датата на вземане на решението. 

Това пък пише в днешния дневен ред на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет. С думи прости Бецова - макар и още да е в Софийската градска прокуратура (но с ранг на апелативен прокурор) е предложена да придобие ранг върховен прокурор от ВКП или ВАП. Става ясно, че предложението е внесено от шефа й - макар че в момента Христо Динев подаде оставка и СПГ има и.д. ръководител.

С какво се прочу Бецова, освен с безпрецедентния намек от чужд посланик - и то не от коя да е държава - срещу български магистрат поименно?

Освен с образуването на проверка (и после прекратяването й) срещу четиримата от "Протестна мрежа", за обвинителката се заговори, когато на нея й се падна и проверката срещу Делян Пеевски, инициирана пък по сигнала на "Протестна мрежа". Тя също потъна поради липса на доказателства за извършено престъпление.

ЕТО С КАКВИ АРГУМЕНТИ ДВЕ ПРОКУРАТУРИ ОБЯВИХА ПЕЕВСКИ ЗА НАПЪЛНО ЧИСТ

Още по-отдавна от същата "Протестна мрежа" и от сайта "Бивол" негодуваха срещу прекратената проверка срещу бившия кандидат-министър Иван Данов. Според журналистите от сайта разследването било прекратено без никакви мотиви от обвинителката.

НАРЪЧНИК ПО РАЗМАХВАНЕ НА БУХАЛКА

"Нейно" се оказа и делото Христо Бисеров, но за него - по-долу...

След това се появиха въпроси как чрез системата за случайно разпределение на преписки в прокуратурата (която не е публична) все казуси, касаещи ДПС, се озовават при Бецова. На които бе отговорено, че в прокурорското спецзвено са малко обвинители.

През ноември 2015 г. обаче бившият правосъден министър Христо Иванов внесе във ВСС предложение да бъдат образувани дисциплинарни производства срещу Бецова и прекия й ръководител Христо Динев заради прекратената преписка срещу Иван Данов. Иванов обяви, че го прави в последния възможен момент преди да изтече давността, защото е чакал да види дали някой друг оправомощен орган няма да свърши това.

Цацаров реагира остро емоционално и произнесе речта си, която в Клуб Z условно кръстихме: „Разбирате ли докъде стигнахте“ (между другото, това стана в деня, в който протече единственото съдебно заседание срещу Христо Бисеров в СГС и Бецова пледираше, б.а.)

ЦАЦАРОВ СРЕЩУ ИВАНОВ: РАЗБИРАТЕ ЛИ ДОКЪДЕ СТИГНАХТЕ?!

Има едно - как да кажа - много странно съвпадение на това, което прави тя, бранейки интересите на държавното обвинение, ако щете на българските граждани, и това, че ние в момента се занимаваме в последния възможен ден с възможността да образуваме срещу нея дисциплинарно производство, каза главният прокурор.

Т.е.: лошите атакуват Бецова, докато тя се бори за българското гражданство.... Нека си припомним сагата с Бисеров:

Делото срещу бившия втори в ДПС първоначално вклюваше освен доведения му син Ивайло Главинков и квалификацията „пране на пари“. Което означаваше, че прокуратурата е твърдо решена да докаже и задължителното в случая предикатно пресътпление: ще посочи факти как са придобити мръсни капитали от бившия зам.-шеф на парламента, че да бъдат прани после... Постепенно производствата бяха разделени на две. А Бисеров влезе в съда по едното – за неплащане на данъци, укриване на информация от декларацията пред Сметната палата и нарушаване на валутния закон... Последният член е писан в НК против чейнджаджии...

Въпреки това дългочаканият процес мина за един ден, а накрая съдът оправда напълно Биксеров.

Прокуратурата е внесла в съда делото срещу бившия зам.-председател на парламента и депутат от ДПС Христо Бисеров без да събере необходимите доказателства, за да докаже, че той не е платил данъци в особено големи размери (19 хил. лв.), а другите две обвинения срещу Бисеров – че не е декларирал сделки с валутни ценности и не е декларирал пред Сметната палата около 700 000 лв. по сметки в Швейцария, са изобщо несъставомерни, гласяха мотивите на съдия Снежина Колева. 

Другото разследване също тихичко бе прекратено. Но дали Бецова е ръководила и него – както е известно, е държавна тайна. 

Тогава в социалните мрежи стана популярен колаж по темата:

Да напомним речта на Сотир Цацаров срещу Христо Иванов от тогава:

Пак бих искал да заявите пред тях (членовете на ВСС, б.р.) и още нещо: дали цялото това отношение към Боряна Бецова не е продиктувано от това, че тя се е произнесла и с отказ да образува досъдебно производство по сигнал, подписан и от вас заедно с Ивет Добромирова, Асен Генов, разбира се... Антоанета Цонева (въпросния сигнал срещу Делян Пеевски, б.р.). Вие сте на 6-о място - Христо Любомиров Иванов. По което отново се вдигна такъв медиен шум. Бецова отказа. Дали няма някаква връзка с това? Знам, че ще кажете, че няма, но аз моля колегите да го чуят от вашите уста...

Аз нямам никакъв... никакви задръжки да кажа на този посланик, че Бецова първо не е ябълка и второ не е гнила. Бецова е добър прокурор, коментира той тогава задочно и френския посланик.

Днес Христо Иванов вече не е министър, а точка 14 присъства в дневния ред на прокурорската колегия.