Вицепремиерът Томислав Дончев коментира пред Нова телевизия изнесената от БСП информация, че ЕК няма да разплати на България 1,1 млрд. лв. по програмата за селските райони. Данните на Столетницата бяха опровергани още вчера от Министерството на земеделието и храните.

"Това беше опит за остро влизане, не добре планирано, консултантите бяха лоши и не беше добре осъществено", каза заместникът на Бойко Борисов, в чийто ресор са еврофондовете.

Дончев обясни, че няма спрени пари и че огромна част от средствата са разплатени.

"Може би няколко милиона остават", каза той.

Според вицепремиера до момента България има финансови корекции има за около 400 млн. лв., като повече от 300 млн. са наложени в периода 2013-2014 г., когато ГЕРБ бе в опозиция.

"Да, разплатени са средствата от 2015 г., но от националния бюджет. Един министър излъга вчера българските граждани", контрира обаче левият евродепутат Илияна Йотова, която се включи по телефона. 

Тя обясни, че е получила отговор от европейския секретар по земеделие Фил Хоган, който ѝ казал че в момента има процедура срещу България. Продължава и одита и прегледа на разходите по програмата за селските региони, тъй като има забележки по отношение на редовността на проектите и обществените поръчки.