Арбитражният съд по казуса за прекратеното строителство на АЕЦ "Белене" е определил България да си купи поръчаното оборудване за €550 млн. на руската компания "Атомстройекспорт", съобщи пред журналисти премиерът Бойко Борисов.

"За радост арбитражът за Белене е такъв, че най-големите ми опасения и страхове се разминаха", коментира премиерът. "Сиреч, срещу всеки лев ние ще имаме оборудване", отбеляза той.

Междувременно руската държавна агенция ТАСС написа, че "Атомстройекспорт", част от руската държавна корпорация "Росатом", ще получи от България €620 млн., без да дава подробности.

"Имаме 3 хипотези. Защото ние трябва да си докупим оборудването. Тогава ще имаме един реактор. Сега ще питам и ЕК какво да правим пак с този реактор - да го строим ли, вече ще имаме окомплектован реактор, един. Заедно с руската страна, по-точно руската фирма "Атомстройекспорт", да го продадем заедно в трета страна. Ние не можем да го продаваме без производителя", казва Борисов.

"Сиреч, този абритраж казва: НЕК и "Атомстройекспорт" да седнат и да се разберат - ще го строят ли, ще го продават ли, и да приключат. Така че аз лично съм много доволен от обективността на арбитража и ако може и другите политически партии, които имат по-добри връзки от нас с Русия, да издействаме един от тези варианти да стане, мисля, че ще стане добре", смята премиерът.

"Аз се опасявах, че ще ни наложат тежки санкции и глоби, но това не се случи", въздъхва с облекчение той.

По-късно пред журналисти енергийният министър Теменужка Петкова съобщи, че НЕК ще получи "оборудване", без да уточни, дали става дума за реактор, съобщи "Инвестор.БГ". Тя поясни, че исковете на компанията за неустойки, пропуснати ползи и добавки към цената не са уважени.

Строителството на втория български АЕЦ започва още по времето на социализма, но след промените от 1989 г. е прекратено. На 20 октомври 2002 г., по време на правителството на Симеон Сакскобургготски, е взето решение проектът да бъде възобновен. Следващия кабинет - на Сергей Станишев, през 2008 г. подписва договор за строеж с руската компания "Атоменергоекспорт", като първоначално обявената цена е около 4 млрд. евро. След това стойността на проекта започва да се увеличава стремително.

През март 2012 г. кабинетът на Бойко Борисов прекратява договора за строеж. През септември същата година "Атоменергоекспорт" заведе дело в Арбитражния съд в Женева, като поиска €1,2 млрд. НЕК заведе обратен иск срещу компанията за €61 млн.