Обща черноморска флотилия? Да, но само в рамките на НАТО.

Това е основната новина от съвместното изявление на президента Росен Плевнелиев, премиера Бойко Борисов и военния министър Николай Ненчев. Те говориха заедно пред медиите заради разнопосочните информации по темата дали България ще участва в евентуален общ черноморски флот. Темата се възпламени след като в. "24 часа" съобщи как заради отказа на министър-председателя страната ни да се включи в инициативата на Румъния и Турция "срещу Русия", Анкара е започнала да отказва всички заявки за реадмисия на бежанци от нашата страна. 

"Разпространяват се слухове, а донякъде има и неразбиране на отбранителната политика", коментира президентът Плевнелиев.

Според него няма нищо извънредно в сегашната ситуация и държавата ни следва плановете си, заложени в стратегическите документи.

"Имаме програма за развитие на въоръжените сили до 2020 г. Нищо не се е променило. Това, което правим, е повишаване на съвместимостта с партньорите на НАТО. Участваме в инициативи само в рамките на НАТО. Това е отбранителен съюз, който не е насочен срещу някого", подчерта държавния глава.

Плевнелиев посочи, че по време на вчерашната си срещи с румънския президент е обяснил как сраната ни ще подкрепи инициативата за нов батальон, в който да учасват до 400 военни за подготовка и учение.

"Колкото до нова инициатива в морската отбрана, България ще я подкрепи само във формат НАТО. Няма сензация и нещо ново. Флотилии срещу никого не правим. Единни сме, говорим ясно и открито", каза държавният глава.

Военният министър Николай Ненчев също обясни, че е имал среща с румънския колега по темата за общия флот, иницииран от Турция и Румъния.

"Възразих и помолих тази тема да се разглежда само в контекста на НАТО. Разговори и ангажименти за флотилии не сме поемали", каза той.

Веднага след него премиерът Борисов говори за това, че никой не трябва да има съмнение за евроатлантическата и проевропейскаа ориентация на страната ни.

"Премиерът и президентът на Румъния повдигнаха темата за флотилия. Позициите ни с президента и военния министър са идентични. Има граници. Има ястреби, които искат да са на гребена на вълната. Тяхна си работа. Съвместната флотилия е отхвърлена и от трима ни на срещите.  Никой няма съмнение в пронатовските ни позиции. Ние сме миролюбива страна. Искаме спокойствие, проекти по морето и туристи искам да виждам, а не да е арена на военни действия", каза Борисов.

Според него темата за военни кораби на НАТО в Черно море може да стане актуална само при бежанска вълна от тази посока.

"Надявам се с нашите сили да се справим", добави той.