Община Пловдив си търси фирма, която да извърши укрепване на фасадата на тютюневия склад в Пловдив, разрушен от багери преди три месеца. Това стана ясно от обявление на кметството.

Складът на ул. "Одрин" №8 е паметник на културата, въпреки че първоначално общината твърдеше, че няма такива данни. На 6 март, неделя, машини започнаха да бутат ценната сграда и само намесата на граждани на Пловдив спя пълния погром. 

След това се намесиха институциите, а министърът на културата Вежди Рашидов издаде заповед собствениците да възстановят паметника в автентичния му вид. 

Преди ден общината в Пловдив е обявила, че иска да намери изпълнител на укрепването без търг, а чрез пряко договаряне. Прогнозната цена за работата е  около 100 000 лв. Изборът на процедура е мотивиран с това, че укрепването трябва да се направи спешно.

Кметството ще плати за укрепителните дейности, а след това ще се надява да възстанови разходите като си пребере парите от фирмата-собственик на разрушения тютюнев склад. 

СОБСТВЕНИКЪТ: УКРЕПЕНЕ НИ СКЛАДА! ТОТЕВ - ТРЯВБА ДА ВЛЕЗЕМ ПО-ОСТРО

Още на 12 април - малко повече от месец след неделните набези на багерите, собствениците на паметника на културата, по чиято идея той бе съборен - фирмата "Одрин 8", пратиха писмо до кмета на града под тепетата Иван Тотев, в което отказват сами да укрепят фасадата. Предписание за това им бе издадено от Института за културното наследство към Министерството на културата. Собствениците обаче умишлено пропуснаха срока по закон да започнат работа и така прехвърлиха задължението на общината. А тя може да си търси парите в последствие, гласи законът. 

Улицата край съборения тютюнев склад още е затворена, защото сградата е опасна. Все още тече и прокурорската проверка как и защо се е стигнало до бутането на паметника на културата. Заповедта на Рашидов за възстановянане на фасадата също си стои неизпълнена.