НИЯ КАРАДЖОВА

Средните учителски заплати да бъдат над средните за страната догодина, обеща министърът на образованието Меглена Кунева на 12 000 учители по време на събора им в „Арена Армеец“. Тя посочи, че се е договорила за това с финансовия министър Владислав Горанов, както и че сега учителската заплата ще нарасне с 10 на сто. По този начин стартовата заплата на млад педагог вече ще е 660 лева.

От първи януари догодина учителите ще вземат при пенсиониране дори повече заплати, отколкото са записани в новия училищен закон. Той постановява те да получават 10 заплати, а с колективния трудов договор, който трябваше да бъде подписан след събора, те вече ще са 10,5. Кунева обеща също мерки, с които да ангажира пенсионираните учители допълнително в извънкласни дейности, така че те отново да бъдат активни и полезни.

„Реформата не е три стратегии и два бюджета, а в това госпожа Петрова да каже, че част от нейните ученици са станали учители“, каза Кунева.

Госпожа Петрова се оказа директорка на професионална гимназия в Тетевен, която изключително много впечатлила министъра с това, че когато Кунева я запитала за нейните собствени деца, тя заговорила за учениците си.

Заместник-министърът Диян Стаматов разясни някои от новите положения на закона, като например възможностите за кандидатстване по проекти и това, че всяка паралелка може да има свой различен учебен план според интересите и способностите на учениците.

Повечето от учителите обаче се отегчиха от събора, който продължи повече от три часа, и мнозина излязоха преди края. Част от тях поясниха, че реформата все още не им е ясна, но са сигурни, че върху тях ще се стоварят повечето от нещата, които трябва да бъдат променени. Особено бяха притеснени педагозите от основните училища, тъй като те вече ще се завършват в седми, а не в осми клас, и това означава да бъдат съкращавани преподаватели.

„Вече ни намалиха отпуските, искат ни на работа от първи август, защото законът влиза в сила тогава“, каза учител от село Бреница, който преподава история, но не знаеше какви точно са промените в програмите по този предмет, въпреки че те бяха обект на масови дискусии.

РАЗГОВОРЪТ ЗА РЕФОРМИ ЗАПОЧНА С ГАЙДИ И ОБЕЩАНИЯ ЗА ПОВЕЧЕ ПАРИ

Учители от Силистра казаха, че са тръгнали да пътуват за събора в 12 часа през нощта и в три и половина си тръгват обратно. Той се проведе нарочно в рамките на един ден, като обяснението на МОН беше, че иначе министерството ще бъде обвинено в прекалено много разходи за мероприятието.

ЕЛАТЕ, ХИЛЯДИ УЧИТЕЛИ

Президентът Росен Плевнелиев откри събора, като заяви на участниците, че политиците трябва да стоят мирно пред тях и да ги чуят. И моите родители бяха учители, каза им той.

 „Бъдещето не идва по тръби за газ, а чрез иновации, талант и просвета“, заяви президентът.